Isaac už má v USA na svědomí 5 životů

New Orleans - Počet obětí hurikánu Isaac ve Spojených státech vzrostl na pět. Policisté v Louisianě objevili těla tří pohřešovaných lidí. Záchranáři v Louisianě odčerpávají vodu ze zaplavených oblastí a distribuční společnosti se snaží obnovit dodávky elektřiny, bez proudu ale stále zůstává přes 800 tisíc lidí.

Záchranáři objevili těla manželů, kteří utonuli ve svém zatopeném domě jižně od New Orleansu. Další obětí spojenou s hurikánem je muž, který uhořel v restauraci. Požár hasiči nedokázali dostat pod kontrolu kvůli příliš silnému větru. Už dříve byly hlášeny dvě oběti, které připravily o život vyvrácené stromy.

Isaac před úderem na území USA týden zabíjel v karibské oblasti. Na Haiti zahynulo při jeho řádění 24 lidí, pět obětí si živel vyžádal v Dominikánské republice.

Bouře Isaac
Zdroj: Eric Gay/ČTK/AP

Záchranáři pokračovali v odčerpávání vody ze zaplavených oblastí, aby se lidé mohli dříve vrátit do svých domovů. Potrvá ještě několik dní, než voda ustoupí zpět na obvyklou úroveň. Záplavy způsobily převážně přívalové deště, do některých míst Isaac přinesl až 40 centimetrů srážek.

Bez proudu stále zůstává 821 tisíc domácností, což představuje asi 39 procent všech odběratelů v Louisianě. Distribučním společnostem se zatím podařilo obnovit dodávky proudu jen asi u 80 tisíc zákazníků. Část lidí podle energetiků zůstane bez proudu přinejmenším do příštího týdne.

Bouře Isaac
Zdroj: ČTK/AP/Erik Schelzig

Isaac se nad pevninou rozpadl, jeho pozůstatky ale jako tlaková níže postupují dál k severu. Dnes systém přinesl vydatné srážky do Arkansasu a meteorologové varují, že by zde mohl způsobit lokální záplavy.