Zpochybňování voleb zabralo. Trump v průzkumech dohání Clintonovou

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump výrazně snížil náskok své demokratické soupeřky Hillary Clintonové. Vyplývá to z průzkumu sestavovaného od 14. do 20. října agenturami Reuters a Ipsos. Podle něj vede Clintonová nad Trumpem o čtyři procentní body, zatímco o týden dřív to bylo o sedm. Miliardář v poslední televizní debatě šokoval výrokem, že možná neuzná výsledek voleb, pokud prohraje.

Demokratická kandidátka by podle nejnovějšího průzkumu získala podporu 44 procent voličů a Trump 40 procent. Miliardáři v posledních týdnech uškodila nahrávka roku 2005, na které se Trump chlubí osaháváním a líbáním žen. Od té doby čelí obvinění, že celá desetiletí činil ženám nevhodné sexuální návrhy.

Trump tvrdí, že to jsou samé lži, od miliardáře se kvůli tomu ale odvrátily desítky vlivných republikánů. V jednu chvíli ho jeho soupeřka v některých průzkumech porážela o 12 procentních bodů.

Obama i Clintonová: Trump svými slovy ohrozil naši demokracii

V posledním televizním duelu Trump šokoval svými výroky o tom, že nechá Američany v napětí, zda uzná případnou porážku. Za to jej prezident Barack Obama obvinil z podrývání americké demokracie. Trumpa kritizovala i první dáma Michelle Obamová, miliardář na ni pak zaútočil s tím, že „jediné, co chce dělat, je vést kampaň“ ve prospěch jeho soupeřky Clintonové.

Také demokratka nenechala na republikánovi nit suchou. „Známe rozdíl mezi vedením a diktaturou. Pokojné předání moci je jedna z věcí, která nás odlišuje. Trump odmítl říct, jestli bude respektovat výsledek voleb. Tím, že to udělal, ohrozil naši demokracii,“ varovala Clintonová.

Američané Trumpovi věří, ukázal průzkum

Nejnovější průzkum ale ukázal, že členové Republikánské strany souhlasí s Trumpovým argumentem, že volby jsou zmanipulované proti němu. Podle sondáže pouze polovina republikánů přijme Clintonovou za svoji prezidentku a téměř 70 procent z nich říká, že pokud demokratka zvítězí, bude to z důvodu nelegálního hlasování nebo zmanipulování voleb.

„Myslete na to, lidi, je to zmanipulovaný systém,“ zopakoval v pátek Trump na jednom z předvolebních mítinků v Pensylvánii. „Proto se musíte sebrat a jít volit, musíte bdít,“ dodal.

Clintonová doufá, že 8. listopadu vyhraje s velkou převahou. Těsné vítězství by jí zkomplikovalo převzetí moci a nedalo dost silný mandát. „Trump si určitě bude stěžovat, pokud prohraje. Ale pokud bude (Clintonové) mandát jasný, tak si nemyslím, že by ho následovalo mnoho lidí,“ řekl demokratický senátor Tim Kaine.

Někteří republikáni se prý již připravují na možnou Trumpovu prohru a na snižování významu předvídaného triumfu Clintonové. Podle nich se v takovém případě ukáže, že voliči pouze vybrali to, co považovali za menší zlo.

Hillary Clintonová
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Clintonové někdo poslal obálku s bílým práškem

Newyorské ústředí kampaně Clintonové bylo v pátek večer místního času evakuováno kvůli zásilce s podezřelým bílým práškem. První testy ale ukázaly, že není škodlivý, řekl podle ABC mluvčí newyorské policie. Neupřesnil přitom, o jakou látku se jedná. Otázkou také zůstává, kdo a proč obálku poslal.