Prezidentu Filipín došla trpělivost. Spolupráci s USA vyměnil za Čínu

Duterte potvrdil obchodní rozchod s USA (zdroj: ČT24)

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ukončil obchodní a vojenskou spolupráci s USA – svým dlouholetým spojencem. „Rozchod“ s tradiční velmocí ohlásil symbolicky na půdě té vycházející, tedy Číny. Státník proslulý nevybíravými výroky i tvrdými metodami už v minulých dnech ostře kritizoval Washington.

Dutertemu se nelíbí kritika ze strany Západu kvůli nekompromisnímu tažení proti zločinu. Evropské unii a právě Spojeným státům nedávno vzkázal, že pokud chtějí ukončit svou pomoc Manile, ať tak učiní. „Neočekávám, že mě organizace pro lidská práva, (americký prezident Barack) Obama či Evropská unie pochopí,“ prohlásil Duterte v televizním projevu, který pronesl při předávání policejních ocenění v jihofilipínské provincii Mindanao.

Spojené státy dávají miliardy dolarů na pomoc a podporu Filipín. Když Filipíny postihly přírodní katastrofy, právě USA byly prvními, které pomohly. Evropská unie přispívá Filipínám například na podporu zdravotnictví, obchodu či na podporu zranitelných skupin obyvatelstva.

Rodrigo Duterte
Zdroj: Reuters

Duterte, který nastoupil do úřadu letos v létě, proslul řadou sporných výroků. V září v souvislosti s americkým prezidentem Obamou použil v místní tagalštině výraz „putang ina“, což lze přeložit jako „zku*vysyn“.

Tento obrat padl v Duterteho prohlášení pro novináře, v němž sliboval, že nehodlá akceptovat Obamovy otázky ohledně mimosoudního zabíjení osob podezřelých z obchodu s drogami a jejich užívání. V rámci kampaně proti překupníkům drog bylo za poslední tři měsíce na Filipínách zabito více než 3400 lidí. V pondělním projevu v Manile Duterte z podobných důvodů vzkázal šéfovi Bílého domu, ať „táhne k čertu“.

Prezident s velením filipínského letectva
Zdroj: Reuters

Na začátku října se Duterte také omluvil Židům na celém světě za výrok, ve kterém přirovnal svůj boj s narkomany a drogovými dealery k likvidační praxi Adolfa Hitlera během holocaustu. Jak Duterte uvedl, jeho omluva je nicméně namířena jen k židovské komunitě, a nikoli k západním kritikům a lidskoprávním organizacím, kterým se nelíbí praktiky filipínského vůdce.

V dřívějším prohlášení řekl, že Hitler za druhé světové války nechal zavraždit miliony Židů. „Na Filipínách máme tři miliony uživatelů drog. Byl bych šťasten, kdybych je mohl vyhladit. Německo mělo Hitlera, Filipíny by měly…,“ nedokončil svůj příměr, ale po pauze ukázal sám na sebe.

Duterte se dostal k moci v květnových volbách, které vyhrál díky příslibům, že skoncuje právě s drogami a korupcí. Od konce června, kdy převzal nejvyšší úřad, bylo v zemi zabito 3100 uživatelů a prodejců narkotik při policejních raziích a živelných násilnostech.

Nekorektní samorost sbíral úspěch u chudých

Nyní jednasedmdesátiletý Duterte působil jako starosta v Davau 22 let a podle organizací pro lidská práva zde od roku 1989 smrticí komanda zabila minimálně 1400 lidí, převážně drogových dealerů, narkomanů, drobných kriminálníků a dětí žijících na ulici. Duterte ale jakýkoli podíl na tomto vraždění popírá.

Kritici ale upozorňují, že již v prvních týdnech po Duterteově volebním vítězství výrazně vzrostl počet převážně chudých lidí podezíraných z obchodování s drogami, které zastřelili policisté či anonymní členové skupin občanské sebeobrany.

Přízeň mezi voliči z řad chudiny, která na Filipínách tvoří nejméně čtvrtinu z více než 100 milionů obyvatel země, získalo Duterteovi i jeho neformální vystupování. Nový prezident většinou chodí v tričku nebo košili s krátkým rukávem, nikdy prý nenosí ponožky a během kampaně prohlásil, že ho nikdo neuvidí v kravatě. Odmítá prý také nechat se vozit v prezidentské neprůstřelné limuzíně značky Mercedes a raději jezdí v pick-upu.

Vydáno pod