McCain čelí kritice, jeho kampaň v zaplavené Iowě narušila záchranné práce

Des Moines - Republikánský kandidát na úřad prezidenta John McCain čelí kritice za to, že ve státě Iowa, který už několikátý den devastují ničivé povodně, vedl předvolební kampaň. Zdejší úřady musely McCainovi zajistit lidi na ochranku, ti by ale jinak mohli pomáhat v boji s rozbouřeným živlem.

Veterán z vietnamské války McCain ve čtvrtek navštívil několik postižených míst, a to i přesto, že guvernér státu Iowa jej vzhledem k ničivým záplavám vyzval, aby svou cestu odložil. Podobně prý apeloval i na McCainova soupeře Baracka Obamu, ten však guvernérovy výzvy vyslyšel a cestu zrušil. „Stejně jako v případě senátora Obamy jsme senátora McCaina soukromě informovali, že místní a státní zdroje jsou stále zapojeny do boje se záplavami a že nyní není nejlepší doba pro vedení kampaně,“ uvedl mluvčí guvernéra.

Vedoucí McCainovy kampaně v Iowě David Roederer však namítl, že cesta republikánského kandidáta záchranné práce nijak nenarušila. Jeho bezpečnost navíc z velké části zajišťovala sama kampaň. „Opravdu k tomu nebylo třeba využít žádné zdroje státu,“ vysvětlil Roederer.

Středozápad USA se potýká s nejhoršími záplavami za posledních 15 let. V šesti státech regionu při nich přišlo o život nejméně 24 lidí. Voda z řeky Mississippi zaplavila farmy a desítky tisíc hektarů zemědělské půdy.