Šéf slovenské diplomacie: Schůzka Kisky s dalajlamou poškodí Slovensko

Schůzka slovenského prezidenta Andreje Kisky s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou o uplynulém víkendu v Bratislavě poškodí vztahy Slovenska s Čínou. Řekl to šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Podle něj si Čína už začátkem týdne opakovaně předvolala slovenského diplomata v Pekingu.

„Slovensko to poškodí nejen proto, že Čína je největší ekonomikou světa, ale je také světová supervelmoc a člen Rady bezpečnosti (OSN), který se momentálně na Slovensko zlobí. Poškodí to naše vztahy,“ uvedl ke schůzce prezidenta Kisky s dalajlamou Miroslav Lajčák. Dodal, že Slovensku hrozí omezení kontaktů a spolupráce s Čínou nebo ukončení projektů.

Setkání tibetského dalajlamy se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou
Zdroj: Facebook Andreje Kisky

Slovenský prezident Andrej Kiska se s dalajlamou setkal v neděli v jedné z bratislavských restaurací. Prezidentská kancelář po kritice Pekingu vydala prohlášení, že Kiska se předem sešel s čínským velvyslancem na Slovensku. Prezident mu řekl, že schůzka s dalajlamou nezpochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k politice jedné Číny.

Peking pokládá dalajlamu, jenž je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

  • Tibet byl původně mocnou feudální říší. Závislým na Číně se stal ve 13. století a její součástí pak v roce 1751. V lednu 1911 vyhlásil 13. dalajlama nezávislost Tibetu, kterou potvrdila tibetská duchovní a civilní správa i v roce 1949 po vyhlášení Čínské lidové republiky (ČLR).
  • Po připojení k Číně ale následovalo porušování náboženské svobody a základních lidských práv, což vyvolalo u Tibeťanů velký odpor.
  • Desátého března 1959 vypuklo ve Lhase ozbrojené povstání, k němuž se připojilo asi 20 tisíc lidí a celá tibetská armáda (asi tři tisíce vojáků). Povstání ale bylo tvrdě potlačeno – brutální zásah čínských jednotek nepřežilo 87 tisíc Tibeťanů.
  • Dalajlama uprchl následován tisíci svých stoupenců do Indie a v exilu setrvává dodnes. Status čínské autonomní oblasti získal Tibet v září 1965. Nyní má vlastní samosprávu, jeho nejvyšší představitelé jsou ale dosazováni Pekingem.
Vydáno pod