Poslední duel: Putinova loutka, opřela se Clintonová do Trumpa. Otevře hranice, varoval miliardář

Třetí televizní debata Trumpa s Clintonovou (zdroj: ČT24)

Američtí prezidentští kandidáti se během posledního televizního duelu přeli o Rusko. Demokratka Hillary Clintonová nazvala svého soupeře „Putinovou loutkou“. Republikán Donald Trump se bránil, že šéfa Kremlu nezná. Dvojice se neshodla ani na postoji k nelegálním imigrantům. Trump hodlá stavět „silné zdi“ a varoval, že Clintonová „chce otevřít hranice“. Demokratka zase upozornila, že násilné deportace by USA „rozervaly na kusy“. Dle rychlého průzkumu CNN/ORC zvítězila u diváků Clintonová poměrem 52:39.

Poslední televizní střet Trumpa s Clintonovou se odehrál na Nevadské univerzitě v Las Vegas. Moderátor Chris Wallace z televize Fox News požádal před začátkem duelu diváky, aby byli tišší a nepřilévali olej do ohně jako v předchozích střetech. „Jeden z těchto dvou lidí bude za tři týdny prezidentem USA,“ zdůraznil. Trump s Clintonovou si stejně jako minule na úvod ani nepodali ruku.

Jmenuji soudce, kteří budou pro život, řekl Trump

Prvním diskutovaným tématem se tentokrát stala americká justice. Trump prohlásil, že by jako prezident jmenoval takové členy Nejvyššího soudu USA, kteří by se stavěli kriticky vůči potratům. „Jmenoval jsem dvacet z nich, byli by pro život, chránili by druhý dodatek (ústavy) a interpretovali by ústavu tak, jak to zakladatelé chtěli. Věřím, že to je velmi, velmi důležité,“ konstatoval republikán. Druhý dodatek se týká práva vlastnit a nosit zbraň.

Trump také zdůraznil, že třeba v Chicagu platí jedny z nejpřísnějších zákonů o zbraních, přičemž ve městě dochází dle statistik k jednomu z nejvyšších počtů incidentů v USA. Republikán také řekl, že je hrdý na to, že jej v kampani podpořila mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

„Bezpochyby respektuji druhý dodatek,“ reagovala Clintonová s tím, že rozumná regulace střelných zbraní je na druhou stranu nezbytná. Mimo jiné zmínila nutnost opravit nedostatky při nákupu zbraní přes internet. Pokud jde o interrupce, demokratka by vybrala takové soudce, kteří by nebyli proti dosavadním pravidlům. Podle ní je to „nejtěžší a nejintimnější rozhodnutí“ na ženě. „Vláda by do to neměla vstupovat,“ je přesvědčena Clintonová.

Trumpa kritizovala za dřívější slova o tom, že by ženy, jež jdou na potrat, měly být potrestány. Demokratka také nechce, aby soud zvrátil práva homosexuálů.

Na přetřes přišlo i téma přistěhovalectví. Trump uvedl jako příklad čtyři matky, které byly mezi diváky a jejichž potomky měl zabít nelegální imigrant. „Musíme mít silné hranice a dostat drogy ze země. Máme tu nějaké špatné hombres (lidi) a dostaneme je pryč.(Clintonová) chce otevřené hranice, my všichni chceme zeď,“ prohlásil republikán.

Trump je hlasitým zastáncem plotu na celém pomezí s Mexikem. Během kampaně také opakovaně prohlásil, že přinutí Mexiko, aby Americe výstavbu hraniční zdi zaplatilo.

Clintonová chce deportovat problémové ilegály

Clintonová následně uvedla některé své hosty z řad ilegálních imigrantů, případně jejich dětí. Deportovat tyto osoby silou považuje za nepraktické řešení. „Tahle myšlenka není v souladu s tím, jaký jsme národ. Rozervalo by nás to na kusy,“ varovala demokratka před plány svého soupeře. Trumpa obvinila z toho, že nelegální přistěhovalce zneužil při stavbě Trump Tower.

Nalezení a vyhoštění všech přistěhovalců bez dokladů bude podle ní vyžadovat masivní nasazení bezpečnostních složek. Sama se přitom chce zaměřit na deportace problémových a násilnických osob. Zlegalizování těch přistěhovalců, kteří už v USA na černo žijí a pracují, ale prospěje americkému hospodářství, zdůraznila. Demokratka je pro ostrahu hranice a také pro omezené oplocení některých skutečně potřebných úseků na jižní hranici s Mexikem.

Emoce kolem Ruska

První vážnější spor přišel během diskuse o Rusku. Kandidáti si skákali do řeči a přišly i větší emoce, moderátor je musel mírnit. Clintonová prohlásila, že Rusko se snaží ovlivnit volby ve Spojených státech. „Co jsem pozoroval, tak Putin ji nerespektuje,“ konstatoval Trump o své soupeřce. „To je proto, že by měl raději za prezidenta loutku,“ opřela se do něj Clintonová.

Je celkem jasné, že neuznáte, že Rusko se podílelo na kyberútocích na Spojené státy. Je jasné, že nepřiznáte, že jste podporoval špinonáže na našich lidech, že jste ochoten následovat putinovskou linii, dělat co řekne, rozbít NATO, servírovat mu pod nos.
Hillary Clintonová

„Ty jsi loutka!“ bránil se republikán, jenž zdůraznil, že odsuzuje jakýkoli hackerský útok zahraničního státu včetně toho ruského, podle něj ale chybí důkazy, že by za útoky na servery Demokratů stáli Rusové. Na to Clintonová odpověděla, že to dokládají zprávy tajných služeb.

Protesty proti Trumpovi v Las Vegas
Zdroj: ČTK/ZUMA/Gene Blevins

Trump: Miluji NATO, ale spojenci platit musí

„Neznám Putina. Řekl o mně hezké věci,“ podotkl pak Trump. Dle jeho názoru Clintonová nemá šéfa Kremlu ráda, protože ji v minulosti pokaždé přechytračil.

Trump také pokračoval ve svých kritických poznámkách na adresu spojenců Aliance. „Miluji NATO, ale musí platit,“ zdůraznil republikán. Spojenci prý začínají přispívat na ochranu ze strany USA od té doby, co kauzu vytáhl. „Musíme říci dalším zemím, aby nám pomohly,“ řekl prezidentský kandidát.

Spojené státy podle něj nemají na to, aby platily obranu zemí, jako jsou Saúdská Arábie či Německo. „Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?“ ptal se. Podle Clintonové hrozí, že Trump na kusy roztrhá Alianci, díky níž se v Asii daří bránit šíření jaderných zbraní.

Hovořilo se také o Iráku. Clintonová ocenila, že americké speciální síly radí iráckým silám, ale nechce, aby se američtí vojáci zapojili do pozemní operace. Podle ní to není v americkém zájmu a přispělo by to k posílení Islámského státu, na který je ovšem třeba „dohlížet“, aby se předešlo dalším útokům na půdě USA.

Trump a irácká invaze? Vygooglete si to, radila divákům Clintonová

„Mosul je smutná věc. Měli jsme ho, ale odešli jsme, když všechny stáhla, ztratili jsme ho,“ řekl Trump, který tak znovu obvinil Clintonovou ze vzestupu Islámského státu. Všichni lídři džihádistů už podle něj Mosul opustili.

Dále se jako v předchozích debatách řešilo, jaký postoj zastával Trump k americké invazi do Iráku - miliardář odmítá, že by ji podporoval. „Vygooglete si to,“ poradila Clintonová divákům.

Pokud jde o Sýrii, Clintonová prosazuje bezletové pásmo, jež by podle ní mohlo pomoci zachránit životy a přispět k ukončení konfliktu. Její soupeř pak konstatoval, že syrský prezident Bašár Asad je chytřejší a tvrdší než Clintonová i prezident Barack Obama. Aleppo označil Trump za „katastrofu“ a varoval před trojským koněm v podobě syrských běženců, které chce Clintonová přivítat v USA. „Počkejte a uvidíte, co se bude dít v příštích letech,“ varoval miliardář.

Debatovalo se rovněž o ekonomice. Clintonová vidí potenciál v investicích do čistých zdrojů energie a školství. V případě svého zvolení přislíbila plán pro podporu tvorby nových pracovních míst, který bude svým rozsahem největší od druhé světové války.

Trump označil za „smutnou skutečnost“, že zahraniční pracovníci „berou Američanům pracovní místa“ a slíbil, že jim je vrátí.

Trump o údajných sexuálních útocích: Jen výmysly

Trump se také v duelu bránil, že obvinění ze sexuálního obtěžování jsou lži a výmysly. Za těmito ženami podle něj stojí Clintonová. Manželce Melanii se prý za nic neomluvil, protože nic neprovedl. Nikdo jiný podle něj nechová k ženám takový respekt jako on sám.

Ty příběhy jsou totálně smyšlené, ani jsem se neomluvil své ženě, která tu se mnou dnes je, protože jsem zkrátka nic špatného neudělal. Neznám ani jednu z těch žen. Buď jim jde jen o slávu, nebo za tím stojí její kampaň. Myslím, že to bude ta pravda.
Donald Trump

Miliardář pak vyzval moderátora, aby se věnoval spíše aféře soukromého e-mailu, který Clintonová používala jako ministryně zahraničí. Ta odvětila, že když má Trump nést odpovědnost, tak uhýbá.

Trump rovněž upozornil na sporné kontakty mezi nadací Clintonových a ministerstvem zahraničí. Nadaci podle něj přispěla i Saúdská Arábie, která má bídný přístup k homosexuálům i ženám. Clintonová nařčení odmítla a uvedla, že žádné důkazy o možných finančních převodech z ministerstva neexistují.

Porážka? Uvidíme, jestli to uznám, sdělil republikánský kandidát

Trump neuvedl, jestli automaticky uzná případnou porážku. Chce tak učinit, až uvidí výsledky. „Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu,“ sdělil realitní magnát.

Clintonová prohlásila, že je jeho přístupem zděšena. Miliardáře nařkla z toho, že pokaždé, když prohraje, obviní ostatní z podvodů. Trump by podle ní neměl být k volbám připuštěn. V posledních 40 letech je prvním kandidátem, který nepředložil daňové přiznání, aby dosvědčil své charitativní činnosti.

Clintonová se podle Trumpa na prezidentku nehodí. Sice má zkušenosti, ovšem špatné, řekl miliardář s tím, že bývalá první dáma „mluví, ale nic nedělá“. „V den, kdy jsem já seděla v řídící místnosti, odkud jsem monitorovala zásah, při němž byla vykonána spravedlnost na Usámovi bin Ládinovi, on (Trump) právě moderoval (reality show) Celebrity Apprentice,“ řekla v této souvislosti Clintonová.

Exministryně zahraničí ve svém závěrečném proslovu slíbila, že stejně jako celý život zasvětila práci pro rodiny a děti, tak tomu učiní i v prezidentském úřadu a ochrání je před „zájmy mocných a korporací“. „Udělám vše pro to, abyste měli dobrou práci a rostoucí plat a vaše děti kvalitní vzdělání od základní školy až po ty vysoké. Doufám, že mi dáte šanci sloužit vám jako prezidentka,“ vzkázala demokratka voličům.

Trump v závěrečné řeči připomněl krédo své kampaně o tom, že udělá z Ameriky opět mocnou zemi – proces přitom musí začít okamžitě. „Nestaráme se o naše veterány, ale o nelegální imigranty, to se nemůže dál dít. Naši policisté a ženy se netěší úctě. Musíme mít spravedlnost. Udělám pro Afroameričany víc, než by Clintonová udělala během deseti životů,“ podotkl republikán.