Poslední televizní duel. Clintonová a Trump se střetnou ve městě hazardu

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump se v noci na čtvrtek naposledy střetne v přímém televizním duelu se svou demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou. Debata se koná v době, kdy realitní magnát čelí nařčením ze sexuálního obtěžování žen, odlivu přízně představitelů Republikánské strany a také náskoku Clintonové v průzkumech veřejného mínění. Clintonová se zase potýká se zveřejněním e-mailů, údajně dokazujících její propojení s bankovními institucemi.

Debata, která se tentokrát uskuteční na Nevadské univerzitě v Las Vegas, bude v pořadí třetí a zároveň před listopadovými volbami poslední příležitostí, kdy se oba kandidáti proti sobě tváří v tvář na jednom pódiu postaví.

  • Poslední debata kampaně začne ve čtvrtek v 3:00 SELČ. Program i web ČT24 ji budou přenášet živě. Reprízu odvysílá ČT24 ve čtvrtek v 10:30. Debata bude rozdělena do šesti bloků po 15 minutách. Každý blok zahájí moderátor Chris Wallace otázkou a Clintonová i Trump budou mít dvě minuty na odpověď. Ve zbývajícím čase dané téma proberou kandidáti podrobněji.

Favoritka a outsider

  • „Spolupracovali jsme s federální policií, televizními společnostmi, abychom pro debaty našli správná data. Místa se začala připravovat téměř ve stejnou dobu. Na návrzích lokací jsme pracovali od ledna 2015. V říjnu pak byly vybrány. Takže na místech debat se pracovalo téměř dva roky. Je to mimořádný výkon, který vyžaduje důraz na detail a komplexnost a než do sebe všechno zapadne, tak to chvíli trvá,“ popsala České televizi Janet Brownová, která je za přípravu debat zodpovědná.

Do města hazardu přijela jako jasná favoritka Hillary Clintonová. „Právě teď máme kurz na Clintonovou jedna ku pěti. Kurz Donalda Trumpa je devět ku dvěma. Pokud byste vsadili dva dolary, dostali byste zpátky devět,“ říká místní bookmaker Ben Eckstein.

„Jediná možnost, jak zvrátit rozložení sil, je, že Trump podá skvělý výkon, zato Clintonová naprosto selže. Ale to se zřejmě nestane,“ přemítá bookmaker.

Někteří komentátoři se ale podle listu Financial Times domnívají, že současná situace v kampani je pro Trumpa natolik nepříznivá, že ani přes případný vynikající výkon v debatě nebude schopen nynější stav zvrátit a že obrat v republikánův prospěch může vyvolat snad jen nějaké zásadní, nečekané a šokující odhalení o Clintonové.

Štáb Clintonové si je vítezstvím ve volbách tak jistý, že peníze přesouvá kandidátům do Kongresu. Ona sama triumfem v debatě už míň, a proto se zase na několik dnů odmlčela. „Jako řada žen mám i já tendenci se připravit víc, než je nezbytné,“ vysvětlovala.

Někdejší první dáma se bude muset vyrovnat s očekávanými tvrdými Trumpovými výpady, svou rétoriku již vystupňoval během druhé debaty. Ta byla ohodnocena jako dosud nejvíce agresivní. Trump demokratku mimo jiné varoval, že v případě jeho vítězství čeká na Clintonovou kriminál.

K silným kartám, kterými může Clintonová Trumpovy útoky odrážet, patří především rostoucí počet žen, jež tvrdí, že je miliardář sexuálně obtěžoval. Trump nařčení považuje za smyšlená a odmítá, že by se jakýchkoli sexuálních útoků dopustil.

Stroje obou kandidátů na letišti v Las Vegas
Zdroj: Reuters

Moderátor Wallace jako okruhy debaty stanovil dluhy, přistěhovalectví, ekonomiku, nejvyšší soud, krizová místa ve světě a způsobilost být prezidentem. V minulých debatách kandidáti již diskutovali o bezpečnosti, zahraniční politice či hospodářství.

Podle USA Today ale zcela opomněli důležité téma sociálního zabezpečení, především pak důchodový program, což by nyní mohli napravit. Portál připomněl, že hlavní americký důchodový fond vyčerpá okolo roku 2034 finance, ale Clintonová tuto hrozbu bagatelizuje jako taktiku republikánů strašit seniory. Ani Trump nezařadil penzijní fond mezi důležité otázky, za které osobně považuje nelegální přistěhovalectví, zahraniční obchod či daňovou reformu.