Číňané postaví Egypťanům „novou Káhiru“

Egyptské hlavní město se možná v blízké budoucnosti přesune pouští o pár kilometrů směrem na východ. Nejde o stěhování samotné Káhiry, ale stavbu nového hlavního města, které má lépe reflektovat potřeby megapole, jakou hlavní egyptské město je. Projekt s odhadovanými náklady 45 miliard dolarů zafinancují z velké části čínští developeři.

Plány na nové egyptské hlavní město se na veřejnosti objevily poprvé v roce 2015. Podle egyptských úřadů by „nová Káhira“ vyřešila potíže jako je znečištění, přelidnění a rostoucí ceny bytů, se kterými se potýká ta stará.

„Projekt Cairo Capital je snahou o vytvoření národního ducha a zajištění dlouhodobě udržitelného růstu,“ slibuje projekt na svých webových stánkách. Kromě toho má vytvořit nový prostor pro život, práci a navštěvování.

Model „nové Káhiry“
Zdroj: Reuters
Model „nové Káhiry“
Zdroj: Reuters

Po nedávném setkání s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím oznámila společnost The China Land Development Company, že na stavbu dosud nepojmenovaného města poskytne 20 miliard dolarů. Už dříve jiná čínská společnost přislíbila 15 miliard, a celková suma se tak přiblížila částce nutné pro zahájení první etapy stavby.

Nová Káhira má vzniknout v poušti několik kilometrů východně od současného hlavního města. Předpokládaná rozloha je 700 kilometrů čtverečních. Návrh počítá s byty pro pět milionů obyvatel, více než tisíci mešitami, průmyslovými zónami a konferenčním centrem pro pět tisíc lidí.

Do projektu se chtějí zapojit i investoři z Indie, kteří plánují postavit rozsáhlé lékařské centrum a univerzitu. Saúdové zase počítají se stavbou velké mešity zabírající 12 hektarů a islámského muzea.

Podle egyptských novin Al-Ahram už začala výstavba inženýrských sítí, mostů i prvních z více než dvou set kilometrů silnic. První bloky obytných domů a sídla ministerstev by mohly v poušti vyrůst během pěti let.

Model "nové Káhiry"
Zdroj: Reuters

Jen další město duchů?

Server CNN nicméně upozorňuje, že by se z „nové Káhiry“ mohlo nakonec místo zářící megapole stát město duchů. Kolem původní Káhiry už vyrostlo několik satelitních měst, o bydlení v nich ale není zájem a byty zůstávají prázdné.

Model "nové Káhiry"
Zdroj: Reuters

„Potřeby obyvatel Káhiry mělo vyřešit osm měst, která jsou kolem ní vybudována. Ale všechna nakonec skončila jako města duchů,“ upozorňuje urbanista David Sims. Řešení v podobě stavby nového hlavního města nevidí. „V projektu nové Káhiry vznikne bydlení, které si nebude moct většina obyvatel dovolit. Nová města jsou navíc budována velmi moderním stylem, který neumožňuje vznik neformálních podniků a aktivit, na které jsou Káhiřané zvyklí.“

Podle architekta Karima Ibrahíma je hlavním problémem egyptských měst nedostatečná infrastruktura, nikoliv nedostatek bydlení. V řadě káhirských čtvrtí stále chybí kanalizace, problémy jsou i s dalšími komunálními službami. „Pojďme se zamyslet, jak vylepšit služby ve městech, která už máme, než stavět nová,“ nabádá architekt. 

Vydáno pod