Do bitvy o Mosul vstoupili Turci, IS nastražil pasti a sebevražedné útočníky

Události: Boje o Mosul (zdroj: ČT24)

Do bitvy o irácký Mosul se zapojili ze vzduchu i Turci, frontová linie je nyní asi 40 kilometrů jižně od města, kde zůstává až osm tisíc bojovníků Islámského státu (IS). Podle Pentagonu jsou irácké síly oproti plánu v předstihu. Dle odhadů opustí své domovy kvůli bojům v oblasti až milion lidí. Komisař EU pro bezpečnost Julian King varoval, že dobytí Mosulu může vést k návratu bojovníků IS do Evropy.

V tuto chvíli jde hlavně o manévry obrněných kolon. Přijíždějí tam obrněné tanky a transportéry. Postupně obsazují jednotlivé menší vesnice. Největší nebezpečí představují sebevražední atentátníci, kteří do kolon najíždějí.
Jakub Szántó

Do bitvy o dvoumilionový Mosul se zapojilo na třicet tisíc iráckých vojáků, kteří postupují k městu z jihu. Pomáhá jim mezinárodní koalice – účast potvrdili Turci, kteří útočí na IS ze vzduchu a mluvčí Pentagonu Jeff Davis oznámil, že na bojišti je vedle iráckých vojáků a pešmergů (příslušníků kurdských milicí) přes sto amerických vojáků.

Jsou podle něj „hodně za“ bojovými liniemi a Iráčanům radí. Zprostředkovávají také informace o cílech pro mezinárodní leteckou koalici, která iráckým vládním jednotkám poskytuje podporu. Součástí sil je i několik tisíc členů iráckých protiteroristických jednotek, v záloze pak čeká na 14 tisíc šíitských milicionářů.

Jinde na iráckých základnách působí další stovky Američanů, většinou v rolích v instruktorů. Mnozí také vyhodnocují tajné informace a zajišťují logistickou pomoc. Davis také řekl, že Iráčany podporují americká letadla a že útoků na pozice IS se účastní americké dělostřelectvo.

Ofenziva v Mosulu
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

Turecký premiér Binali Yildirim vysvětloval podle agentury Reuters zapojení země do bojů tak, že na účasti Ankary v bitvě o Mosul existuje shoda v mezinárodní koalici vedené USA. Například bývalý náčelník české armády Jiří Šedivý si to nemyslí. „Nemám žádné informace o tom, že by existovala shoda v otázce, jak se bude Turecko podílet na boji o Mosul a osvobozování severní části Iráku,“ dodal Šedivý. 

Očekává se, že by IS mohl být poražen do pár týdnů, mluvčí Pentagonu Peter Cook ale varoval, že „může trvat nějaký čas“, než se uvidí, jestli bojovníci IS zůstanou ve městě a budou bojovat až do konce.

Podle americké televize Sky News už nyní postup iráckých sil zpomalují sebevražedné bombové útoky, nastražená výbušná zařízení a nejrůznější požáry, které IS zakládá. 

„Islámský stát na několika místech použil sebevražedné atentátníky, kteří se pokusili zaútočit automobily napěchovanými výbušninou proti postupujícím kolonám. Minimálně v jednom případě se to podle dostupných záběrů podařilo. Ztráty jsou zatím hlášeny v počtu minimálně jednoho mrtvého iráckého vojáka a pět mrtvých pešmergů,“ informoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

IS měl na přípravu měsíce, boj v ulicích operaci zřejmě zpomalí

Jakmile útočící síly dosáhnou hranic města, začnou nejspíš tvrdé boje v podminovaných a poddolovaných domech a ulicích. „Situace tam bude složitější, s největší pravděpodobností se tam postup (iráckých sil) podstatně zpomalí. Operace se připravuje minimálně půl roku, a tuto dobu měli na přípravu i příslušníci Islámského státu,“ konstatoval Szántó. 

Válka ve městě se od bojů v otevřeném prostoru diametrálně liší, zdůraznil Šedivý. „Válka v zastavěném prostoru je válkou, která přestává mít pravidla. Výrazně se tam stírají rozdíly mezi vojsky, která mají těžkou techniku a která město brání jen lehkými, protitankovými zbraněmi a podobně,“ upozornil generál s tím, že v takové válce se například léčky stávají téměř regulérními. Mezinárodní alianci proto podle něj čekají v Mosulu velmi složité boje, pokud bude chtít co možná nejvíce omezit počet obětí z řad civilistů.

Mosul je obrovské území, kde žije hodně lidí. Nedá se osvobodit najednou. Jedině postupně, krok po kroku.
Nadžád Alí
kurdský velitel východní fronty

Radikálové dobyli město bez boje v červnu 2014. Šéf IS Abů Bakr Bagdádí tam pak vyhlásil vznik chalífátu, proto má znovudobytí Mosulu symbolický význam, upozornil Cook.

Vybíhali z tunelů jako krysy, říká o IS kurdský poručík

Osvobodit se zatím podařilo na dvacet vesnic. Asi čtyři tisíce Kurdů se snaží útočit na IS z východu a připravit tak oblast na příchod iráckého vojska. V pondělí večer oznámili, že „vyčistili“ asi 200 kilometrů čtverečních. Zajistili také důležitý úsek silnice vedoucí z Irbílu do Mosulu.

Kurdského poručíka Mehsena Gardiho překvapil sebevražedný útok v jedné z dobytých vesnic. „V obci bylo méně než deset členů Islámského státu. Vybíhali tam ale jako krysy z tunelů a překvapili nás sebevražednými útoky a odstřelovači,“ podotkl Gardi.

„Máme mocného nepřítele, nebojuje jen proti Kurdům nebo šíitům, ale s celým světem. Chceme je porazit pro dobro všech,“ řekla Orle Guerinové z BBC jedna kurdská generálka.

Pešmergové
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Pešmergové vyčkávají na místě

Kurdové nyní oznámili, že zůstanou na svých pozicích a budou čekat na postup armády. „Myslím, že to souvisí s uspořádáním kolem Mosulu, Kurdové nechtějí moc riskovat, když nevědí, jaký bude osud Mosulu poté, co z něj džihádisté odejdou. Kurdové ho považují za součást iráckého Kurdistánu. Chtěli by tam po jeho dobytí hrát dominantní roli. Je to oblast, kde se nacházejí významné zásoby ropy,“ připomněl odborník na bezpečnost Emil Aslan.

Irácké šíitské milice zase budou použity k osvobozování menších měst na severu Iráku, ne Mosulu. Podle Reuters do města vstoupí vládní armádní jednotky. Má to zabránit třenicím mezi iráckými sunnity a šíity. V Mosulu žijí hlavně sunnité, většinu obyvatel Iráku tvoří šíité.

Boje v Mosulu
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Nad operací bdí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států, která poskytuje iráckým pozemním silám leteckou, logistickou a zpravodajskou podporu. Významnou pomoc zajišťují také vojenští poradci a zvláštní jednotky několika západních států.

Ve městě je přitom stále uvězněno asi 1,5 milionu lidí. Ochrana civilního obyvatelstva musí být „prvořadým zájmem“, upozorňuje Priti Patelová z British International Development Secretary. Irácká vláda už shodila obyvatelům Mosulu tisíce letáků, co mají dělat během útoku.

Obyvatelé Mosulu mají strach, že se dostanou pod palbu

Novinář irácko-amerického původu Steven Nabil, který má v Mosulu příbuzné, uvedl, že irácké telekomunikační společnosti obnovily mobilní služby ve městě. Lidé se tak mohou dostat k informacím o ofenzivě a poskytnout iráckým silám potřebné zpravodajské informace. Obyvatelé vidí útok na jednu stranu pozitivně, na druhou stranu jsou ve stresu a bojí se, aby nezemřeli při náletu nebo v křížové palbě, konstatoval novinář.

OSN předem upozornila, že v prvních dnech bojů se vydá z Mosulu možná až 200 tisíc uprchlíků. Vysoký komisař OSN chce proto vyčlenit 61 milionů dolarů na stany, tábory a potřeby na zimu, jako jsou přikrývky pro vysídlené osoby v Iráku a okolních zemích.

IS by mohl přinutit řadu lidí k boji nebo je vysloveně použít jako lidské štíty. Očekává se, že by nakonec mohl opustit své domovy až milion lidí – většina z nich jen v oblečení, které má na sobě, sdělila Becky Bakr Abdullová z Norské rady pro uprchlíky.

Podle toho, jak to na severu Iráku v posledních měsících vypadá, si spíš myslím, že se džihádisté snaží dostat přes hranice do města Rakká, přeskupit se a možná zahájit další operaci v západním Iráku. Spíš se ale domnívám, že budou chtít zůstat ve východní Sýrii.
Emil Aslan

Hrozba v podobě navrátivších členů IS

Eurokomisař pro bezpečnost Julian King varoval v rozhovoru pro německý list Die Welt před masovým návratem členů IS do Evropy. „Znovudobytí severoirácké bašty IS Mosulu může vést k tomu, že se do Evropy vrátí bojovníci IS připraveni k násilným činům. Je to velmi vážná hrozba, na kterou musíme být připraveni,“ uvedl King.

„V tuto chvíli se v oblasti bojů nachází asi 2500 bojovníků IS ze zemí Evropské unie,“ poznamenal s tím, že podobné příklady z minulosti - jako třeba Afghánistánu - ukazují, že se zpátky nakonec vrací jen část bojovníků. Někteří padnou v boji, další si hledají jiná bojiště. I malý počet navrátilců může ale podle Kinga představovat vážné nebezpečí.

Stejné riziko vidí v souvislosti s Mosulem i exnáčelník armádního generálního štábu. „Pokud padne Mosul, bude to konec IS v Iráku v té organizované složce. Musíme předpokládat, že bojovníci IS se rozptýlí nejenom po území Středního východu, ale i v Evropě,“ podotkl Šedivý.