Zoufalý horník se na Sardinii podřezal přímo před kamerou

Cagliari - Situace v uhelném dole na Sardinii, kde se na protest proti jeho chystanému uzavření zabarikádovali horníci, se zdramatizovala. Jeden z havířů si totiž přímo před televizními kamerami podřezal zápěstí. Jeho zranění ale naštěstí nejsou vážná, zotavuje se v nemocnici.

„Už nemůžeme dál! Už nemůžeme! Jestli se někdo rozhodl zabít rodiny horníků, podřežeme se hned a sami!“ prohlásil Stefano Meletti, který po zoufalém činu zkolaboval a byl převezen do nemocnice.

Jeho kolegové přiznávají, že nervy mají napjaté k prasknutí. Podobné akce už přitom důl zažil. Naposledy v roce 1995 vydrželi horníci pod zemí 100 dní. „Právě jsme viděli, co se stalo. Bohužel trochu ztrácíme hlavu. Už máme dost čekání. Uvidíme, co se teď stane. Potřebujeme být trpěliví,“ řekl stávkující horník.

Na Sardinii pokračuje stávka horníků (zdroj: ČT24)

Stovka horníků protestuje pod zemí už od neděle. Chtějí zachránit 500 pracovních míst v jediném černouhelném dole v Itálii. Jeho uhlí míří výhradně do blízké elektrárny, která ho ale nespotřebuje tolik, aby důl přežil.

Horníci vidí budoucnost v částečné přeměně provozu na sklad oxidu uhličitého. Vláda ale tvrdí, že je navrhovaný projekt příliš drahý. S odboráři má o jeho osudu jednat na konci týdne.

Vydáno pod