Trump je gentleman, tvrdí jeho žena. Moderátor kvůli sexistické nahrávce končí

Za neodpustitelné označila americká televize NBC chování moderátora Billyho Bushe, kterého propustila poté, co na roky starém videu přizvukoval prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi v obscénních narážkách na ženy. Trumpa se zastala jeho manželka Melania, která tvrdí, že několik žen, které obvinily miliardáře ze sexuálního obtěžování, lže – její manžel je prý „gentleman“.

Jedenáct let stará nahrávka zahýbala prezidentskou kampaní v USA. Od Trumpa se v poslední době odvrátily desítky vlivných republikánů a propast v průzkumech mezi Trumpem a jeho soupeřkou Hillary Clintonovou se prohlubuje. Podle poslední sondáže vede exmininistryně zahraničí o 12 procentních bodů.

Pětačtyřicetiletý synovec bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího na videu vtipkuje s Trumpem, tehdy úspěšným moderátorem reality show, který popisuje, jak se snažil svádět vdanou ženu a jak se od něho ženy nechají osahávat a líbat, protože je slavný a bohatý.

Bush, jenž byl tehdy moderátorem pořadu o celebritách, se po zveřejnění nahrávky omluvil a nyní dodal, že je „velmi vděčný za rozhovory se svými dcerami a za veškerou podporu od rodiny, přátel a kolegů“.

Moderátor Billy Bush
Zdroj: Steve Marcus/Reuters

Stanice NBC ale byla nekompromisní – Bush jako moderátor ranního pořadu Today skončil. Značnou část publika pořadu totiž tvoří ženy a jeho producent Noah Oppenheim v prohlášení napsal, že „neexistuje zkrátka žádná omluva pro Billyho slova a chování na té nahrávce“.

Trump čelil nepříjemným otázkám spojeným s videem v nedávném televizním střetu s Clintonovou. V obraně se tehdy pustil do jejího manžela-exprezidenta, který byl podle něj jako politik vůči ženám nejhrubější v historii.

Melania: Média nemají fakta

Několik žen se ale poté ozvalo, že je miliardář dříve sexuálně obtěžoval. Trump to odmítl jako lži a obvinil média z konspirace proti své osobě. „Vím, že respektuje ženy, ale brání se, protože to jsou lži. Věřím svému manželovi. Je to svým způsobem gentleman a nikdy by to neudělal,“ řekla americké televizi CNN Trumpova manželka Melania.

Donald Trump
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Podle ní celou kauzu vykonstruovala média a tým kolem Clintonové, aby uškodily Trumpově kampani. „Když mají tolik detailů, zjišťovala si média něco o těch ženách? Nemají žádná fakta,“ podotkla Melania.

Pokud jde o samotnou uniklou nahrávku, řekla prý svému muži, že je nevhodná a nepřijatelná. „Byla jsem překvapená, nebyl to muž, kterého znám,“ konstatovala Melania s tím, že ale přijala Trumpovu omluvu. Za hlavního viníka považuje právě moderátora Bushe, který prý miliardáře podněcoval ke špatným věcem.

Trump by mohl ohrozit svobodu tisku, varují novináři

Američané půjdou volit už 8. listopadu. Podle neziskové organizace Výboru pro ochranu novinářů (CPJ) by Trumpovo vítězství mohlo ohrozit svobodu tisku. „Trump urážel a hanil tisk od počátku své kandidatury. Jeho nesouhlas s médii se stal středobodem jeho kampaně. Často označoval tisk za nečestný a za spodinu. Zpravodajské organizace a novináři se mnohdy stávali terčem Trumpovy kritiky,“ upozornila začátkem října CPJ.

Připomněla, že Trump zesměšňoval tělesně postiženého novináře listu The New York Times a během tiskové konference označil zpravodaje stanice ABC News za odporného. Realitní magnát také odmítl odsoudit útoky svých příznivců na novináře a běžně neposkytoval tiskové pověření novinám, které o něm psaly kriticky, tvrdí CPJ.

Vážně Trumpa bere i list The New York Times, jenž minulý týden otiskl výpovědi dvou žen, které nařkly realitního magnáta z obtěžování. Trumpovi právníci posléze žádali, aby byl článek odstraněn z webu. Pokud by se tak nestalo, pohrozili obranou všemi dostupnými prostředky. Vedení The New York Times odmítlo článek odstranit. Umlčet výpovědi poškozených žen by podle The New York Times oslabilo demokracii.

„Pokud s námi pan Trump nesouhlasí a myslí si, že američtí občané nemají právo slyšet výpovědi těchto žen, a pokud věří, že zákony této země umlčí či potrestají ty, kteří si ho dovolí kritizovat, tak se nebudeme bránit soudu,“ uzavřel reakci The New York Times.