USA zařadily do služby loď budoucnosti. Velí jí kapitán Kirk

Americké námořnictvo získalo o víkendu do svých řad zbrusu nový torpédoborec třídy Zumwalt. Futuristické plavidlo se pyšní hned několika rekordy – je největším, nejdražším a technologicky nejvyspělejším torpédoborcem v americké historii. Slavnostní vyplutí ho čeká 7. prosince.

USS Zumwalt připomíná spíš model ze sci-fi seriálu Star Trek. A souhrou okolností i jemu velí kapitán James Kirk. Americkému námořnictvu má pomoct skočit rovnou do budoucnosti. „Zumwalt je technologickým zázrakem. Osvětluje cestu k požadavkům budoucnosti,“ ujišťuje kapitán.

Netradiční vzhled spolu s tichým pohonem, o který se starají dvě plynové turbíny, splňuje jednu z mnoha předností – maskování. Díky technologii stealth, hranatým tvarům a mělkému ponoru vypadá Zumwalt na radarech jako daleko menší plavidlo. „Plavidlo dlouhé 180 metrů by mohlo být srovnatelné s třicetimetrovým,“ odhaduje odborník na námořní techniku Ivan Zajac. Na radarech nepřítele tak bude torpédoborec vypadat třeba jako rybářský člun.

USS Zumwalt
Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Díky automatickým systémům potřebuje jen 150 námořníků, polovinu počtu obvyklého pro skoro dvousetmetrovou válečnou loď.

Loď je samostatná i ve výrobě elektřiny – její generátory by utáhly chod menšího města. Díky tomu se na Zumwaltu počítá kromě klasických zbraní i s laserovým nebo elektromagnetickým dělem.

Ustojí podivný trup námořní bouře?

Kritici ale brzdí nadšení. Schopnost futuristického plavidla odolat rozbouřenému oceánu a jeho stabilitu při poškození podle nich prověří až praxe.

Tato forma trupu byla naposledy použita na přelomu 19. a 20. století u starých bitevních lodí. Moderní plavidla ji vůbec nevyužívají. Ukáže čas, jestli se potvrdí obavy ohledně nestability.
Ivan Zajac
redaktor ATM

Závratná je i cena. První jednotka stála astronomických 4,4 miliardy dolarů, následující dvě by měly vyjít na 3,3 miliardy. Námořnictvo si původně objednalo 32 těchto torpédoborců, kvůli vysokým nákladům ale muselo omezit objednávku a spokojit se s pouhými třemi kusy.

Horizont ČT24: USS Zumwalt se hlásí do služby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod