Odvážlivci můžou přespat na Drákulově hradu. Stačí vtipná odpověď na soutěžní otázku

Na hrad Bran v rumunské Transylvánii přijede ročně na šest set tisíc návštěvníků. Láká je především legenda o hraběti Drákulovi. Ten sice na hradě nikdy nežil, stavba ale sloužila jako inspirace pro světoznámou knihu spisovatele Brama Stokera. Drákulovi fanoušci teď mají o důvod víc, proč se o hrad zajímat.

Pro ty, kteří kouzlu upírů propadli naplno, totiž vedení hradu připravuje nevšední zážitek. Dva odvážlivci budou moct v jeho útrobách strávit halloweenskou noc. Tedy pokud vyhrají soutěž partnerské společnosti.

„Budete moct spát v pravé rakvi, nebudete jíst česnek, nebudete se dotýkat stříbra, dívat se do zrcadel. Budete žít život hrabětě Drákuly“, popisuje Jekatěrina Kukurenko z airbnb. Večeřet budou výherci při svíčkách a jíst budou kuřecí paprikáš - přesně tak, jak to Broker psal na konci devatenáctého století.

Právě co největší přiblížení se příběhu totiž turisty podle správců láká. „Společnost žíznila po těchto temných příbězích, byl to strach a zvědavost. Pak už to byla jen zvědavost a v poslední době jsou to všechny ty nové knihy a nový pohled na upíry a jejich vývoj“, podotkl marketingový manažer hradu Alex Priscu.

Horizont: Soutěž o přespání na Drákulově hradu (zdroj: ČT24)

Do života Drákuly soutěžící přenese jediná otázka: mají odpovědět na to, co by hraběti tváří v tvář řekli. Ti nejvtipnější si to pak jako jediní na světě zkusí na vlastní kůži.

Hrad Bran u Brašova je soukromým muzeem ve vlastnictví původních majitelů z rodu Habsburků, konkrétně Dominica Habsburga. Památku získal v restituci v květnu 2006, tři roky ale hrad zůstal pod správou rumunského ministerstva kultury a Habsburg ho převzal v roce 2009, kdy také památku otevřel veřejnosti. 

Dominic Habsburg je newyorský architekt, jehož babička byla rumunská královna Maria a matka princezna Ileana. Hrad získal zpět téměř šedesát let poté, co komunistický režim donutil jeho rodinu opustit Rumunsko.  Místní úřady si přály hrad od rodu odkoupit, ale Habsburkové prý za nejvyhledávanější turistickou atrakci v zemi chtěli příliš mnoho.