Srebrenica bude mít poprvé od konce války srbského starostu

Město Srebrenica bude mít poprvé od konce konfliktu v Bosně a Hercegovině srbského starostu. Podle médií to potvrdila ústřední volební komise. Dosavadní starosta bosňácké (dříve muslimské) národnosti ale výsledek zpochybnil a dal najevo, že podá stížnost. V Srebrenici, která leží na východě Bosny, zmasakrovaly před 21 lety bosenskosrbské jednotky tisíce muslimských mužů a chlapců.

Srbský kandidát na místo starosty Srebrenice Mladen Grujičić získal v komunálních volbách podle zveřejněných výsledků 4678 hlasů (54,38 procenta), zatímco dosavadní starosta Ćamil Duraković 3910 hlasů (45,45 procenta). Duraković doufal, že o jeho vítězství nakonec rozhodnou korespondenční hlasy od srebrenických Bosňáků žijících v zahraničí, ale volební komise prý nepřijala hlasy, které přišly pozdě.

Duraković na tiskové konferenci podle listu Dnevni avaz prohlásil, že má důkazy o nepravostech při volbách ve Srebrenici, a proto podá stížnost. Tvrdil, že v den voleb 2. října přišlo do Srebrenice hlasovat více než dva tisíce lidí ze Srbska a že většina z nich nemá platné dokumenty Bosny a Hercegoviny, nejsou tedy jejími občany.

Poukázal rovněž na rozhodnutí ústřední volební komise nezapočítat dva tisíce hlasů, které přišly poštou. Volební komise o víkendu rozhodla, že nebudou započítány hlasy, které přišly po 4. říjnu, tedy více než dva dny po konání voleb.

Ćamil Duraković
Zdroj: ZUMA/Callahan/Reuters

Další stížnost se týká skutečnosti, že do místností s volebními materiály vstoupila policie, čímž byl podle Durakoviče vážně narušen zákon a volební proces. Dosavadní starosta přitom tvrdí, že policisty záměrně poslal prezident Republiky Srbské Milorad Dodik s cílem volby ovlivnit. 

Srebrenica se nachází v Republice Srbské, která tvoří Bosnu společně s bosňácko-chorvatskou Federací Bosny a Hercegoviny. Bosenskosrbské ozbrojené síly v červenci 1995 na sklonku války v Bosně dobyly enklávu Srebrenica, která byla v té době pod ochranou jednotek OSN. Poté v okolí města povraždily asi osm tisíc bosenských Muslimů.

Grujičić slibuje respekt, rodiny obětí mají obavy

„Souhlasil jsem s kandidaturou, abych pomohl Srebrenici pohnout se vpřed,“ řekl Grujičić v projevu po vyhlášení výsledků. Jeho otec byl zabit v roce 1992 na začátku konfliktu a Grujičić se stal předsedou sdružení rodin srbských válečných obětí. „Respektuji všechny oběti a soucítím s nimi. Téměř každá rodina ve Srebrenici o někoho přišla, včetně mě. Vím, čím si rodiny prošly během války i po ní,“ pokračoval.  

Grujičić v rozhovoru se serverem Politico řekl, že chce město oživit a že bude starostou všech obyvatel. Je prý také připraven navštívit památník v Potočari nedaleko města, kde jsou pohřbeny oběti krveprolití. Odmítá ale připustit, že by události z roku 1995 byly genocidou, jak rozhodl Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii i Mezinárodní trestní soud. Chce, aby „to, co se stalo, jednou provždy určil nezávislý panel, jehož součástí bude i Čína nebo Rusko“.

Mnoho Bosňáků ale považuje jeho zvolení za urážku a nevítanou připomínku krvavé minulosti tohoto místa. Ačkoli nově zvolený starosta slíbil, že nebude nijak bránit vzpomínkovým akcím, rodiny obětí se obávají, že Grujičić bude každoroční pietě klást do cesty překážky. Na ceremoniál přijíždějí do Potočari přeživší, příbuzní obětí i hlavy států.

Místní volby v Republice Srbské vyhrála nacionalistická strana prosazující odtržení od federace Bosny a Hercegoviny. V září zase její obyvatelé v kontroverzním referendu schválili, aby byl 9. leden i nadále státním svátkem. Připomíná přitom den, kdy v roce 1992 ustavili bosenští Srbové svou republiku nezávislou na Sarajevu. Krátce poté začala v zemi válka. Plebiscit se konal i přesto, že ho zakázal ústavní soud.