Tymošenková ve vězení zůstane, soud nevyhověl stížnosti

Kyjev - Ukrajinský kasační soud zamítl stížnost bývalé premiérky Julije Tymošenkové ohledně sedmiletého trestu vězení. Soud minulý rok poslal Tymošenkovou za mříže kvůli překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dodávkách ruského plynu, která byla údajně pro Ukrajinu nevýhodná. Manžel Tymošenkové verdikt odsoudil a vyzval Západ k ostrým sankcím proti prezidentovi Ukrajiny. Evropská unie Kyjevu vzkázala, že ji rozhodnutí soudu „hluboce zklamalo“.

Soud stížnost ukrajinské expremiérky, která si stěžovala na porušení lidských práv, projednával již minulý týden. Svůj verdikt bez bližších podrobností oznámil až dnes. „Znamená to jediné: Soudci si nejsou jistí a čekají na pokyny z prezidentské kanceláře,“ poznamenal k tomu jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk.

Sama politička se dnešního stání neúčastnila, kvůli dlouhodobým problémům s páteří leží od května v nemocnici v Charkově. Kasační stížnost byla pro Tymošenkovou poslední možností, jak rozsudek z loňského října zvrátit před domácími soudy. Očekává se, že obhájci se nyní odvolají k soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ani tato instance ale verdikt tuzemských úřadů nezvrátí.

Manžel opoziční političky Oleksandr Tymošenko v reakci na verdikt kasačního soudu vydal prohlášení, v němž ukrajinskou justici označil za nedemokratickou. „Soudní systém Ukrajiny je definitivně pohřbený. Rozsudky se připravují v kanceláři (prezidenta Viktora) Janukovyče a soudci je vynášejí třesoucím se hlasem,“ napsal. Vyzval všechny demokratické země světa, aby zavedly osobní sankce proti představitelům Janukovyčova režimu a uzavřely sponzorům režimu konta v bankách. „Demokracii na Ukrajině se odpočítává čas. Ve volbách bez opozičních lídrů jsou šance malé, stejně budou zfalšované,“ konstatoval. Parlamentní volby Ukrajinu čekají za dva měsíce.

Na politicky motivovaný proces si ve Štrasburku už stěžoval exministr vnitra Jurij Lucenko, kterému kyjevský soud udělil čtyřletý trest za zpronevěru a zneužití moci. Evropský soud mu minulý měsíc přiznal odškodnění ve výši 15 tisíc eur. Kyjev reagoval s tím, že na výši trestu toto odvolání nic nemění.

Lucenko byl jedním z blízkých spolupracovníků Tymošenkové, v roce 2004 spolu organizovali "oranžovou revoluci, která vynesla k moci pozdějšího prezidenta Juščenka. Podle politoložky Alžběty Chmelařové se situace Julije Tymošenko ani dalších opozičních vůdců nezmění do té doby, dokud bude u moci současný prezident Viktor Janukovyč a jeho Strana regionů.

Demonstrace před kasačním soudem na podporu Julije Tymošenkové
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Chmelařová však soudí, že nynější stíhání Tymošenkové a jejích bývalých spolupracovníků může ukrajinské opozici paradoxně pomoct. Mnoho obyvatel totiž nechápe, proč Janukovyč svou soupeřku žene do vězení. „Jakékoliv politické ignorování by Tymošenkovou pohřbilo, takto ji pouze oživuje,“ myslí si spolupracovnice portálu ČT24.

Před soudní budovou v Kyjevě se dnes podle ukrajinské agentury Unian sešly asi dvě stovky stoupenců Tymošenkové s ukrajinskými vlajkami a fotkami vězněné političky. Skandovali „Svobodu Juliji!“

Expremiérku do vězení dostal „nevýhodný“ obchod s plynem

Proces s Tymošenkovou vedl ke zhoršení vztahů Ukrajiny se Západem. Evropská unie i Spojené státy tvrdí, že byl politicky motivovaný a že současný prezident Viktor Janukovyč a jeho lidé využili justici k tomu, aby se zbavili své hlavní rivalky.

Tymošenková napadla rozsudek, kterým ji kyjevský soud poslal na sedm let do vězení za údajné překročení služebních pravomocí. Jako předsedkyně ukrajinské vlády v roce 2009 podepsala údajně nevýhodnou smlouvu na dovoz ruského zemního plynu. Následky kontraktu jsou podle žaloby takové, že dodnes zatěžují ukrajinský státní rozpočet. Tymošenková se proti rozsudku odvolala, ale odvolací soud verdikt potvrdil.

Ukrajinská prokuratura Tymošenkovou stíhá také za údajné defraudace a daňové úniky z 90. let, kdy stála v čele společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU).