Syrští povstalci dobyli Dábik, symbolické město Islámského státu

Szántó: Rychlý pád Dábiku byl překvapivý (zdroj: ČT24)

Syrští povstalci podporovaní Tureckem v neděli ráno získali kontrolu nad severosyrským městečkem Dábik, které dosud ovládalo radikální hnutí Islámský stát (IS). Podle agentury Reuters to oznámil Ahmad Usmán, jenž je velitelem jedné ze skupin povstalecké organizace Svobodná syrská armáda (FSA). Zprávu potvrdila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), jež situaci v zemi monitoruje z Británie.

Útok na Dábik, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Aleppa a zhruba deset kilometrů od hranice s Tureckem, zahájili povstalci v sobotu. Agentura AP s odvoláním na další představitele opozičních sil napsala, že radikálové při obraně kladli jen malý odpor. 

Podle SOHR se islamisté z města zcela stáhli. „Nejste národ, o kterém mluvil prorok. Jste vyvrhelové. Jste ohniví psi. Dopadneme vás kdekoliv!“ vzkázali extremistům vůdci syrských povstaleckých skupin. Město měl Islámský stát v moci od roku 2014.

Dábik je spíše vesnice než město. Má tři tisíce obyvatel. Podstatná je symbolická rovina. Ukazuje, že se Islámskému státu opravdu velmi nedaří.
Jakub Szántó

Szántó: Muslimové v Dábiku naplnili proroctví, porazili zlo

Město má pro islamisty symbolický význam. „Dábik je podle koránských textů místo, kde podle zaznamenaných slov proroka Mohameda má dojít k jednomu z finálních střetů muslimských bojovníků se silami zla,“ vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Příslušníci těchto „sil zla“ jsou označeni jako Římané. „Není úplně nutné tomu přisuzovat, že jde o křesťanské bojovníky,“ dodal Szántó. Právě jako souboj s křesťanským západem však místo v Koránu interpretují propagandisté Islámského státu.

„V případě Islámského státu se něco podobného skutečně vyplnilo, ovšem jinak, než si jeho lídři představovali. Ti, kteří je odtamtud vyhnali, byli muslimští bojovníci,“ poznamenal zpravodaj.