USA a Jižní Korea: KLDR provedla neúspěšný test balistické rakety

Jihokorejská armáda potvrdila, že KLDR v sobotu uskutečnila nezdařený test své nové balistické rakety středního doletu Musudan. S informací o zkoušce jako první přišly Spojené státy. Podle Soulu raketa explodovala krátce po odpalu. Odpal byl proveden nedaleko jednoho z letišť v provincii Pchjongan pukto.

Jižní Korea v prohlášení ostře odsoudila odpal, protože porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Stejně se vyslovily i Spojené státy. Japonsko vyjádřilo obavy nad odpaly a ministryně obrany Tomomi Inadaová prohlásila, že chce spolupracovat s Jižní Koreou a USA na zajištění bezpečnosti země.

Pchjongjang doposud testoval střelu tohoto typu sedmkrát, pouze jednou byla ale zkouška částečně úspěšná, napsala agentura AFP. Raketa Musudan má teoreticky dolet 2500 až 4000 kilometrů, což znamená, že by měla být schopna ohrozit kromě Japonska a Jižní Koreje i americké vojenské základny na tichomořském ostrově Guam.

Po pěti nezdařených testech se severokorejské armádě letos v červnu podařilo odpálit střelu Musudan do vzdálenosti 400 kilometrů. Raketa přitom dosáhla výšky 1000 kilometrů, což ukázalo, že Pchjongjang udělal pokrok ve svém raketovém programu.

Vydáno pod