Incident v Japonském moři. Ruští pohraničníci zastřelili rybáře z KLDR

Ruští pohraničníci zastřelili námořníka severokorejské rybářské lodi a osm dalších zranili při incidentu v ruských výsostných vodách v Japonském moři. Oznámila to ruská pohraniční stráž, která je součástí tajné služby FSB. Severokorejská posádka se prý pokoušela na ruské pohraničníky zaútočit a ohrožovala je na životě.

Na palubě severokorejské lodi Te Jong 10, která údajně pronikla do ruské námořní zóny, bylo 48 občanů KLDR, uvedli ruští pohraničníci. Rusové loď zadrželi a několik jich vstoupilo na její palubu. Posádka se chovala agresivně a chtěla se zmocnit ruských zbraní. Jeden ruský pohraničník byl zraněn.

„Aby zastavili pokus násilné krádeže zbraní a aby předešli život ohrožujícímu útoku Severokorejců, zahájili pracovníci FSB nejprve varovnou a později i cílenou střelbu. Zraněno bylo devět členů posádky narušitele, z nichž jeden později zemřel,“ stojí na webu pohraničníků. Podle agentury TASS použili pohraničníci velkorážný kulomet.

Incident je překvapivý, protože Moskva se s Pchjonjangem snaží udržovat přátelské styky. Zásahy ruských pohraničníků proti údajným narušitelům nejsou na Dálném východě ojedinělé, obvykle však mají nenásilný charakter. Konflikt s plavidlem KLDR se střelbou a obětí na životě je krajně neobvyklý.

Vydáno pod