USA podle NBC News připravují odvetný kyberútok proti Rusku

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) na žádost prezidenta Baracka Obamy připravuje možnosti, jak proti Rusku provést odvetný kybernetický útok. Informovala o tom stanice NBC News s odvoláním na nejmenovaného představitele americké tajné služby. Vláda Spojených států tento měsíc vůbec poprvé oficiálně obvinila Rusko z kybernetických útoků ve snaze narušit prezidentské volby v zemi, Moskva všechna nařčení odmítla.

Zmíněný bezpečnostní zdroj neupřesnil, jaká opatření CIA zvažuje. Řekl ale, že zpravodajská služba již začala s otevíráním kybernetických vrátek, tedy jakýchsi přístupových cest, s výběrem cílů a s dalšími přípravami na bezprecedentní operaci.

Bývalí představitelé tajných služeb NBC News v komentáři sdělili, že CIA nashromáždila velké množství dokumentů, jejichž zveřejněním by mohla odhalit špinavé praktiky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva zprávu NBC News označila za „agresivní signál“. Místopředseda vládní strany Jednotné Rusko Sergej Železňak prohlásil, že Rusko bude na jakýkoli útok USA „adekvátně reagovat“. Ruské úřady musejí být na případný útok připraveny. „Teď už budeme vědět, kdo tyto útoky organizuje,“ řekl Železňak novinářům.

Americký viceprezident Joe Biden v pátečním pořadu Meet the Press na stanici NBC News prohlásil, že Amerika připravuje pro Putina vzkaz. „Bude to v době, kterou si sami vybereme, a za podmínek, které přinesou ten největší možný dopad,“ dodal.

Penzionovaný admirál James Stavridis v rozhovoru s novináři jako možný cíl útoku navrhl infrastrukturu, jíž Rusko cenzuruje vnitřní internetový provoz. Doporučil také zveřejnit finanční machinace Putina a jeho spolupracovníků. 

Hack
Zdroj: Thinkstock

Hackeři v dubnu napadli servery Demokratické strany v červenci těsně před nominačním sjezdem strany a pak server WikiLeaks zveřejnil 20 tisíc ukradených e-mailů demokratických předáků. Část publikovaných dokumentů naznačovala, že vedení demokratů v primárkách preferovalo nynější oficiální kandidátku Hillary Clintonovou před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Prozrazení vyvolalo ve straně skandál.

Vydáno pod