Francouzi prošetří záhadnou Arafatovu smrt

Paříž/Ramalláh - Soud ve francouzském Nanterre začne vyšetřovat smrt bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata. Obvinění z vraždy vznesla proti neznámému pachateli v červenci ve Francii jeho vdova Suha. Domnívá se, že její muž byl otráven. Palestinské vedení je rozhodnutím francouzského soudu potěšeno. Arafat zemřel v listopadu 2004 ve francouzské vojenské nemocnici Percy v Clamartu u Paříže.

Suha Arafatová se opírá o výsledek analýzy švýcarských vědců, kteří zjistili vysoké hodnoty plutonia v Arafatových osobních věcech, jež dala letos vdova k dispozici ústavu radiační fyziky v Lausanne. Palestinská samospráva pak dala svolení k odebrání vzorku tkáně z Arafatových ostatků uložených v mauzoleu v Ramalláhu, aby se zjistilo, zda bylo plutonium i v těle.

Arafat byl kvůli blíže neupřesněným vážným zdravotním potížím převezen 29. října 2004 do Francie, 11. listopadu tu v 75 letech zemřel. Přesná příčina úmrtí nebyla oficiálně oznámena. Podle neoficiálních lékařských zdrojů vyšetření ukázalo, že má vážně poškozená játra a byl umístěn na hematologické oddělení. Nejpravděpodobnějším scénářem jeho úmrtí je podle francouzských lékařů to, že kóma vyvolalo zhoršení stavu jater a že nakonec nastalo vnitřní krvácení. Palestinští a francouzští představitelé tvrdili, že lékaři provedli testy, které vyloučily rakovinu, leukemii i otravu.

Francouzi prošetří záhadnou Arafatovu smrt (zdroj: ČT24)

Izrael se od šetření Arafatovy smrti distancuje

Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon považuje vyšetřování příčin Arafatovy smrti za vnitřní záležitost Palestinců. Nevyloučil, že se Arafata zbavili sami Palestinci a že nyní chtějí vinu svalit na Izrael. Šéf úřadu bývalého premiéra Ariela Šarona vinu Izraele na Arafatově smrti popřel. Podle Dova Weisglasse Izrael neměl důvod „jednoho z nejhorších nepřátel Izraele“ zabíjet v době, kdy byl nemocen a politicky „odstaven“. Arafat žil poslední dva roky svého života v sídle samosprávy v Ramalláhu, protože mu Izrael upřel právo volného pohybu za to, že údajně podporoval násilné povstání proti Izraeli. Šaronův poradce Raanan Gissin řekl, že když Palestinci v roce 2000 zahájili druhé protiizraelské povstání, uvažovalo se o možnosti Arafata zlikvidovat, ale Šaron tyto návrhy vždy zamítl. „Izrael mu nikdy nezkřivil ani vlas,“ prohlásil Gissin.