Zkušená, nezdolná, menší zlo. Vlivné americké listy podporují Hillary

Řada vlivných amerických deníků už oznámila, že chce v Bílém domě demokratku Hillary Clintonovou. K listům The New York Times a USA Today se nově připojil The Washington Post, který zdůraznil její houževnatost a bohaté zkušenosti v politice. Na adresu jejího soupeře – republikána Donalda Trumpa – naopak nešetří kritikou. Podle listů je miliardář neschopný a nezpůsobilý být prezidentem.

„Clintonová je houževnatá, nezdolná, odhodlaná a bystrá. Při nástupu do funkce bude znát Washington lépe, než ho svého času znali Bill Clinton nebo George Bush, na rozdíl od Obamy bude mít manažerskou zkušenost. Nedopustí, aby jí emoce bránily v práci, má předpoklady uvést věci do pohybu,“ uvedl The Washington Post.

Za Clintonovou prý list nestojí proto, že je Trump „příšerný a mimořádně neschopný“ kandidát. „I kdybychom si mysleli, že Clintonová je menší ze dvou zel, stejně bychom vás vyzvali, abyste jí dali hlas. Tak silný je náš názor na Trumpa,“ konstatoval deník. Redakce ale uznala, že demokratka „nemá Obamovu výmluvnost ani společenský šarm George Bushe staršího nebo svého manžela (Billa Clintona)“.

V depresi a špíně tohoto politického období bývá často přehlížena jedna povzbuzující pravda: Ve volbách máme schopnou a dobře připravenou kandidátku. Hillary Clintonová se může stát skvělou prezidentkou Spojených států a my ji podporujeme bez váhání.
The Washington Post
Hillary Clintonová
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Pro Trumpa redakce nenašla dobré slovo. Je podle ní úzkoprsý, ignorantský, prolhaný, narcistický, mstivý, sexistický, finančně lehkomyslný, intelektuálně líný, pohrdavý vůči demokracii a zahleděný do nepřátel Ameriky.

Demokratku už dříve podpořily i jiné vlivné noviny. „Clintonová dostala tvrdou lekci, když spolupracovala se třemi prezidenty. Udělala i vlastní chyby,“ připomněl The New York Times ve svém komentáři především v souvislosti s e-mailovou aférou.

„Kvůli válce a recesi museli Američané po 11. září rychle dospět a zaslouží si dospělou prezidentku. Celoživotní oddanost řešení problémů v reálném světě kvalifikovalo Hillary Clintonovou pro tuto práci a země by jí měla umožnit dát se do práce,“ zdůraznil ale deník.

List USA Today, který nikdy dříve žádného prezidentského kandidáta nepodpořil, tak nyní učinil poprvé po 34 letech.

„Letos nevolíme mezi dvěma schopnými kandidáty dvou předních stran, kteří se liší ideologií. Letos je jeden z kandidátů – republikán Donald Trump – dle jednomyslného názoru redakční rady nezpůsobilý vykonávat tuto funkci. Od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu, opakovaně prokázal, že mu chybí povaha, znalosti, umírněnost a poctivost, kterou Amerika od svých prezidentů potřebuje,“ vysvětlil deník svůj postoj.

Clintonová nad svým republikánským rivalem vede o jedenáct procentních bodů, vyplývá z výsledků posledních průzkumů listu The Wall Street Journal a stanice NBC News, jež proběhly ještě před druhou televizní debatou. Američané půjdou volit už 8. listopadu.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org