Další obvinění Trumpa z nemravností. Byl jako chobotnice, jeho ruce byly všude, tvrdí žena

V americkém tisku se objevila nová svědectví o údajných sexuálních útocích republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, která mohou poškodit jeho naděje na volební vítězství. List The New York Times ve středu otiskl výpovědi dvou žen, které republikánský kandidát údajně obtěžoval. Trump to značil za „fikci“ a „vyslovené lži“. List ale odmítl text stáhnout.

Čtyřiasedmdesátiletá Jessica Leedsová newyorskému deníku řekla, že před zhruba třiceti lety se s Trumpem setkala za letu do New Yorku. Newyorský magnát ji prý osahával prsa a chtěl se jí rukama dostat pod sukni. „Byl jako chobotnice, jeho ruce byly všude,“ tvrdí Leedsová.

Rachel Crooksová z Ohia listu řekla, že se s Trumpem setkala v roce 2005 v jeho newyorském sídle Trump Tower na Manhattanu. Dvaadvacetiletou ženu, která v budově pracovala, prý proti její vůli „políbil přímo na ústa“.

Lži, fikce, výmysl. Trump vinu odmítá

Trump obě obvinění rozhodně popřel s tím, že k popsaným incidentům nikdy nedošlo. „Tato tvrzení jsou výmysl. Je to čistá fikce a vyslovené lži. Tyto události se nikdy nestaly,“ řekl miliardář během shromáždění na Floridě. 

Jeho právníci zaslali redakci The New York Times dopis, v němž žádají odstranění článku z webu. Pokud se tak nestane, využijí prý advokáti „všech dostupných prostředků“. List ale dal na vědomí, že zprávu nestáhne.

Další svědectví o nepřístojném chování republikánského kandidáta ve středu otiskl floridský list The Palm Beach Post. Šestatřicetiletá Mindy McGillivrayová deníku řekla, že Trump ji osahával před třinácti lety ve floridském letovisku Mar-a-Lago, které miliardář vlastní.

Jiný případ podrobně popsal časopis People. Jeho redaktorka Natasha Stoynoffová listu řekla, že i ji Trump v Mar-a-Lago tehdy sexuálně obtěžoval. Přitlačil ji prý ke zdi a „pronikl jazykem hluboko do úst“.

Nová obvinění navazují na skandální video z roku 2005, které se minulý pátek objevilo na sociálních sítích. Trump v něm popisuje, jak útočí na ženy bez obavy z postihu – celebrita prý si to může dovolit. V následné druhé veřejné debatě s Hillary Clintonovou označil tyto kompromitující výroky za nevázané řečnění. Nikdy se prý ničeho takového nedopustil.

Chování republikánského kandidáta podle amerických komentátorů může těžce poškodit nejen jeho šance na vítězství v prezidentských volbách, ale i naděje republikánských členů Kongresu na obhajobu jejich mandátů. Volby do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu se budou konat souběžně s hlasováním o nové hlavě státu.

Volební tým Clintonové označil nové zprávy o Trumpových aférách za „pobuřující“. Podle mluvčí Jennifer Palmieriové tyto zprávy jen dokazují, že Trump v předvolební debatě s Clintonovou lhal. „Nechutné chování, jímž se na videu z roku 2005 chvástal, je víc než jen slova,“ řekla mluvčí.