Kolumbijská vláda začne jednat o míru i s povstalci z ELN

Kolumbie: Čekají se další vyjednávání, lidé demonstrují za mír (zdroj: ČT24)

Kolumbijská vláda zahájí koncem měsíce oficiální mírové rozhovory s druhou největší povstaleckou skupinou v zemi. S Vojskem národního osvobození (ELN) začne jednat 27. října. Informovali o tom představitelé obou stran. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos již letos dojednal mírovou dohodu s Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), největší povstaleckou skupinou v zemi. Obyvatelé Kolumbie však tuto dohodu začátkem října v referendu překvapivě odmítli.

Ultralevicová skupina ELN vznikla v roce 1964 a inspirovalo ji vítězství revoluce na Kubě. Zaměřovala se na útoky proti ropnému průmyslu či únosy politiků a cizinců. Dnes má ELN asi dva tisíce příslušníků.

Kolumbijská vláda se dohodla s ELN na zahájení mírových rozhovorů již letos v březnu. Povstalci totiž splnili podmínku vlády pro začátek oficiálních jednání, když propustili dva dlouhodobě zadržované rukojmí.

V září podepsal prezident Santos mírovou dohodu s FARC, která oficiálně ukončila víc než padesát let trvající konflikt mezi vládou a levicovými povstalci, při kterém zemřelo přes 260 tisíc lidí. Za vyjednání dohody dostal Nobelovu cenu míru, Kolumbijci ale dokument v referendu odmítli. 

Shromáždění v Bogotě na podporu míru
Zdroj: John Vizcaino/Reuters

Opozice totiž považuje za dohodu příliš měkkou vůči povstalcům a chce ji zpřísnit. Opoziční lídr a exprezident Álvaro Uribe usiluje hlavně o přísnější potrestání zločinů FARC a zákaz politické činnosti pro některé z jeho členů.

Není ale jasné, jestli povstalci na přísnější podmínky dohody přistoupí. Klid zbraní přitom platí jen do konce října a situace se kvůli nejistotě může kdykoli zvrtnout. Zástupci OSN proto všechny strany vyzvaly k udržení míru.

O ten Kolumbijci stojí. Tisíce lidí vyrazily do ulic ve městech po celé Kolumbii, aby podpořily dohodu vlády s FARC a daly najevo, že nechtějí, aby ji některá ze stran potopila. Je to už podruhé tento týden, kdy Kolumbijci hlasitě bojovali za udržení míru v zemi.