Smrtící nálet na tržiště v Aleppu. Umíraly i ženy a děti

Asadovy síly dál bombardují povstaleckou část syrského Aleppa. Při posledním náletu na tržiště zemřelo nejméně 15 lidí včetně žen a dětí, uvedli místní aktivisté. V sobotu spolu budou o situaci v Sýrii jednat Rusko, USA, Saúdská Arábie, Katar, Írán a Turecko, oznámil šéf ruské diplomacie. Vztahy mezi Moskvou na jedné straně a Paříží a Washingtonem na straně druhé jsou v poslední době na bodu mrazu.

Podle místních záchranářů zahynulo při středečních náletech v Aleppu asi 25 lidí. Útok na tržiště se odehrál pouhý den poté, co při leteckých úderech ve městě zahynulo nejméně 41 lidí, včetně pěti dětí.

Aleppo je už několik let rozdělené na část ovládanou povstalci a část, kterou má pod kontrolou Asadův režim. Armáda se snaží povstalce z města vyhnat intenzivním bombardováním a připravuje se na pozemní útok. V povstalecké části přitom zůstává v zoufalých podmínkách v obklíčení na 250 tisíc civilistů.

Nálet zničil tržiště v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Z Paříže zaznívají obvinění, že ruské a syrské letectvo se v Aleppu dopouští válečných zločinů. Rusko nedávno zablokovalo francouzský návrh rezoluce k zastavení bombardování a nastolení příměří ve městě. Moskva tvrdí, že útočí na pozice radikálů z Fronty dobytí Sýrie, kterých se nedávná zkrachovalá dohoda o klidu zbraní netýkala.

Nátlak nezabere, varoval Putin Západ

Francouzští „partneři“ by ruským vetem neměli být uraženi, řekl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru v Moskvě. Francouzský návrh rezoluce veškerou vinu za situaci kolem Aleppa přisuzuje Damašku, přestože Rusko podle prezidenta očekávalo pozitivní přístup. „Nátlak na Rusko nebude fungovat,“ varoval šéf Kremlu.

Francie navrhla rezoluci bez konzultace s Ruskem a dobře věděla, že Moskva bude muset návrh zablokovat, konstatoval Putin s tím, že tento postup zřejmě Paříži doporučil Washington. Ruský prezident kvůli napjatým vztahům mezi oběma zeměmi dokonce zrušil svou cestu do Paříže plánovanou na příští týden.

Piloti RAF prý mohou v případě ohrožení střílet na ruské letouny

Kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Západem a Ruskem dostalo britské Královské letectvo (RAF) zelenou sestřelovat raketami vzduch-vzduch ruské vojenské letouny v Sýrii a Iráku, kdyby je stíhačky ohrožovaly.

„První věc, kterou by měl pilot udělat, je pokusit se zabránit situacím, kdy by byl útok pravděpodobný, to znamená vyhnout se oblasti, kde je ruská aktivita. Pokud na něj ale někdo zaútočí, nebo si myslí, že by se to mohlo stát, je oprávněn se bránit. Jsme v situaci, kdy jeden pilot, ať už jakékoli národnosti, může ovlivnit budoucí události,“ řekl listu The Sunday Times anonymní zdroj ze Stálého společného ústředí v Británii.

„Musíme chránit naše piloty,“ řekl jiný zdroj. „Jsme o krok blíž k válce. Sestřelení jediného letadla by změnilo všechno,“ dodal.

Ruská diplomacie oznámila, že se v sobotu ve švýcarském Lausanne uskuteční schůzka ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jeho amerického protějšku Johna Kerryho. Jednání by se měli zúčastnit i ministři zahraničí z Turecka, Kataru, Saúdské Arábie a Íránu.

Rozložení sil v Sýrii
Zdroj: CNN