Za naše problémy může Putin, myslí si víc než půlka Rusů

Moskva – Poprvé za dvanáctileté éry Vladmira Putina se více než polovina Rusů domnívá, že právě on může za problémy, s nimiž se země potýká. Podle průzkumu nezávislého střediska Levada je 51 procent dotázaných přesvědčeno o tom, že za problémy země nese odpovědnost prezident Putin. Jen necelá třetina Rusů z nich viní vládu, pětina premiéra Dmitrije Medvěděva a 12 procent gubernátory a místní úřady.

Putin, v březnu zvolený potřetí do čela státu téměř 64 procenty hlasů, se dosud – podobně jako třeba německá kancléřka Angela Merkelová - těšil přezdívce „teflonového politika“, neboť pohromy minulých let na jeho pověsti neulpívaly. Rusové mu vesměs připisovali úspěchy, zatímco potíže přičítali hlavně vládě a místním úřadům.

„Společnost přestala žít nadějemi,“ řekl listu Kommersant Alexandr Graždankin z Levady. Prý už skončily doby, kdy se Putin mohl vymlouvat odkazy na 90. léta, a tak příští problémy bude společnost daleko více než dříve spojovat s jeho jménem. Ke změněné situaci podle sociologa Alexandra Děmidova přispěla jak zcela očividná koncentrace moci v Putinových rukou, tak i sílící kritika na adresu režimu vůbec. Jiní experti hovoří o „únavě z Putina“ po dlouhých letech u moci. Ale i přes dílčí pokles popularity pán Kremlu dosud žádného soupeře na ruské scéně nemá.

Kniha Borise Němcova "Život otroka na galejích"
Zdroj: ČT24

Němcov: Putin má desítky paláců, letounů a vrtulníků, o jachtách, mercedesech a hodinkách nemluvě

Oslabit Putinovy pozice se snaží i nový počin bývalého vicepremiéra Borise Němcova, který začíná distribuovat novou brožuru s výčtem dvou desítek prezidentových paláců, 43 letounů, 19 vrtulníků, čtyř luxusních jachet a celé flotily mercedesů, jakkoli Putin obvykle přiznává jen roční příjem okolo čtyř milionů rublů (asi 2,5 milionu Kč) a vlastnictví tří postarších aut domácí provenience. Jen 11 Putinových hodinek má cenu 22 milionů rublů (asi 13,7 milionů Kč), což „představuje šest ročních příjmů“ hlavy státu, tvrdí autoři v dílku ironicky nazvaném Život otroka na galejích. Putin totiž před volbami hovořil, že ve službě zemi dřel a dře „jak otrok na galéře“. Kreml se zdržel podrobnějšího komentáře, Putinův mluvčí však upozornil, že vše, čím disponuje zvolený prezident, je státním majetkem, a ne osobním jměním. Němcov v opozici již dříve sepsal osm podobných brožurek, za něž čelil více než třem desítkám soudních přelíčení.