IS poprvé útočil bezpilotním letounem, zabil dva lidi

Bojovníci radikálního hnutí Islámský stát v Iráku zřejmě vůbec poprvé zaútočili s bezpilotním letadlem. Ten po přistání vybuchl, těžce zranil dva francouzské členy zvláštních jednotek a zabil dva příslušníky kurdských milic. Informoval o tom v úterý francouzský deník Le Monde, podle kterého se incident stal 2. října.

Podle všeho šlo o léčku. Dron totiž explodoval, když se ho pešmergové, tedy kurdští bojovníci, pokusili zvednout ze země poté, co se zřítil, uvedl představitel kurdského ministerstva obrany. Zatím není jasné, zda bomba umístěná na stroji byla odpálena na dálku, nebo zda explodovala pomocí časového spínače.

Oba zranění francouzští vojáci byli okamžitě letecky přepraveni do vojenské nemocnice ve Francii. Jeden z nich je v kritickém stavu.

Francie soustřeďuje v Iráku kolem 500 vojáků v rámci západní koalice vedené Spojenými státy. Podle kurdského ministerstva obrany francouzští vojáci v oblasti u města Dahúk, kde dron dopadl, cvičili kurdské bojovníky. Francouzské úřady se nejprve k informacím médií nevyjadřovaly, ve středu ale mluvčí francouzské vlády zranění vojáků potvrdil.

Islamisté v Iráku ztratili už polovinu území

Náměstek amerického ministra zahraničí Johna Kerryho Antony Blinken v září uvedl, že irácké síly podporované koalicí v čele s Američany získaly kontrolu nad polovinou území, které v zemi ovládali ozbrojenci Islámského státu.

IS se v Mosulu snaží splynout s obyvateli a připravuje se k obraně

I přes několik velkých porážek v uplynulých měsících Islámský stát stále kontroluje Mosul, druhé největší irácké město. Irácká armáda doufá, že zahájí operaci na dobytí Mosulu ještě letos.

Podle svědků v Mosulu IS připravuje sebevražedné atentátníky. Umístil výbušniny pod mosty a znásobil hlídky. Členové islámské radikální organizace si prý oholili plnovousy, aby splynuli s ostatní populací. Vykopali také tunely, často mění svá velitelská stanoviště a hrozí smrtí všem, kdo budou hovořit o osvobození Mosulu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve městě je podle jednoho svědka vidět i osmileté děti s pistolemi. Dostaly za úkol získávat informace o občanech a předávat je IS. „Pohled na to, jak se z mosulských dětí stávají budoucí teroristé, je srdcervoucí. Řekl jsem svému sedmiletému synovi vše o autismu a poučil ho, aby se vyhnul naverbování tím, že bude předstírat duševní chorobu,“ řekl jeden svědek agentuře Reuters.

Humanitární organizace předpovídají velkou uprchlickou vlnu, v prvních dvou týdnech po zahájení bojů z Mosulu podle nich uprchne 200 tisíc lidí.

V Sýrii podle BBC funguje tajný tábor pro zběhy

V sousední Sýrii byl podle BBC zřízen tajný tábor pro bývalé bojovníky IS a jejich rodiny. Mezi asi 300 obyvateli jsou dezertéři a dopadení členové IS. Jsou mezi nimi i bojovníci z Francie, Nizozemska nebo Polska a také lidé ze severní Afriky, střední Asie a Blízkého východu.

Tábor zřídila jedna z povstaleckých skupin Džajš at-Tahrír. Její velitel Muhammad Ghabí řekl, že se skupina snaží změnit smýšlení bývalých členů IS. Podle Ghabího se tábor plní hlavně díky ofenzívě, která je proti IS vedená s tureckou podporu na severu Sýrie. „IS se podle výpovědí zběhů rozpadá už sedm osm měsíců. Operace Štít Eufratu IS dále rozložila a rychlý postup našich jednotek vedl k jejímu rozdělení,“ uvedl Ghabí.