Pomsta za Pussy Riot? Ruskem se šíří vlna lámání křížů

Moskva - Pravoslavná církev v Rusku má po kauze s punkerkami ze skupiny Pussy Riot nový problém. Zemí se totiž šíří fenomén podřezávání křížů. Zatím jde o čtyři případy z Uralu a severu Ruska. Akce následovaly poté, co v Kyjevě aktivistka ukrajinské feministické skupiny Femen podřízla motorovou pilou pravoslavný kříž na protest proti verdiktu nad trojicí členek punkové skupiny. Ty byly odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody za zazpívání písničky proti Vladimiru Putinovi v moskevském chrámu. Církev vyzvala úřady k vypátrání a přísnému potrestání vandalů. Obhájci punkerek dnes také podali odvolání proti rozsudku.

Ukrajinské feministky ohlásily „křížovou výpravu“ s motorovými pilami do Ruska s cílem „ořezat vliv pravoslaví“. Není však známo, že by Ukrajinky na východ skutečně vyrazily, k odpovědnosti za poslední incidenty se nepřihlásily. Mezitím vyšlo najevo, že aktivistka v Kyjevě podřízla nikoliv pravoslavný, nýbrž řeckokatolický kříž, vztyčený na památku obětí stalinismu.

Ruský ombudsman Vladimir Lukin, který sám odsouzení Pussy Riot kritizoval, označil počínání „lamačů křížů“ za „orgie nenávisti a zvěrstva“. „Byl bych moc rád, kdyby ti barbaři dobrovolně vystoupili z anonymity a vysvětlili své motivy,“ řekl.

Kirill na desetitisícovém shromáždění
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Církev ústy svého preláta Vsevoloda Čaplina označila dopadení pachatelů za „věc cti justičních orgánů, státu a celé společnosti“. O víkendu policie začala stíhat neznámé pachatele, kteří rozřezali na kusy tři kříže vztyčené minulý měsíc v Čeljabinské oblasti na Uralu,a svalili kříž v Archangelské oblasti na severu země.

Nejbližší spolupracovníci odsouzených punkerek „podporu“ v podobě ničení křížů odmítají; nevylučují ani, že může jít o provokaci režimu. „Kácení křížů nelze neodsoudit. Myslíme si, že s velkou pravděpobností se tak dělo na příkaz úřadů,“ prohlásil druh jedné z punkerek. „Ničení křížů je patrně stejnou provokací režimu, jako bylo podpálení říšského sněmu (německými nacisty),“ tvrdí obhájce Nikolaj Polozov. Jeho kolegyně Violetta Volkovová se obává, aby nenásledovalo „přijetí protiústavních zákonů zpřísňujících postih v oblasti náboženství a klerikalizace státu“.

Demonstrace na podporu Pussy Riot před ruským konzulátem v Torontu
Zdroj: ČT24/Michelle Siu

V Moskvě málem vznikly speciální kostelní hlídky

Během soudu nad Pussy Riot se také na zdech několika kostelů objevily hanlivé nápisy, v Krasnojarsku na Sibiři místní umělci nakrátko „přejmenovali“ názvy ulic po odsouzených členkách kapely.

V Moskvě pak mezi pravoslavnými aktivisty vznikl nápad vytvořit hlídky střežící kostely, ale místní úřady návrh zavrhly jako škodlivý.

Obhájci punkerek ze skupiny Pussy Riot se proti rozsudku odvolali

Advokáti skupiny Pussy Riot dnes podali odvolání proti verdiktu, kterým moskevská soudkyně za „výtržnost motivovanou záští k víře“ odsoudila trojici punkerek ke dvěma letům odnětí svobody. Rozsudek tak nenabyl právní moci. „Dnes jsme podali odvolání v krátké verzi, jakkoli čítá 15 stran. Věc tkví v tom, že sám rozsudek je sepsán velmi specifickým jazykem, který vyžaduje čas k prostudování. Ale děvčatům hned předali výňatky z verdiktu, a tak se obáváme, aby tento krok nebyl přijat jako seznámení se s rozsudkem. Proto jsme připravili krátké odvolání,“ vysvětlil advokát Polozov s tím, že odvolání bude později doplněno.