Demokraté loví voliče východoevropského původu, které zaskočily Trumpovy výroky

Pochvalná slova republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa na adresu ruské hlavy státu Vladimira Putina a Trumpova rozporuplná prohlášení o budoucnosti Severoatlantické aliance znervózňují některé americké voliče východoevropského původu. To podle agentury Reuters v tzv. swing states, tedy státech, kde je podpora demokratů i republikánů vyrovnaná, otevírá prostor pro Trumpovu demokratickou rivalku Hillary Clintonovou.

K východoevropskému či středoevropskému původu se hlásí více než 15 milionů Američanů - mnozí z nich žijí v Pensylvánii, v Ohiu a na Floridě, kde Trump s Clintonovou vedou o voliče tvrdý boj. Řada z výše zmíněných Američanů zastává konzervativní názory a tíhne k republikánům, kampaň Clintonové je ale na shromážděních dokáže oslovit díky tomu, že využívá obav z mocenských ambicí Ruska a jeho počínání ve světě, mimo jiné i ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014.

V nedělní debatě obou hlavních prezidentských kandidátů Trump prohlásil, že by bylo skvělé vycházet s Ruskem, neboť by bylo možné společně bojovat proti radikálnímu hnutí Islámský stát. V září zase hovořil o tom, že Putin je lepším vůdcem než dosluhující americký demokratický prezident Barack Obama. A v srpnu přiznal, že pokud by to zlepšilo vztahy s Moskvou, uznal by ruskou anexi Krymu.

V březnu Trump známý kontroverzními výroky mluvil o tom, že NATO, které vzniklo jako protiváha sovětské moci, je překonané. V červenci pak naznačil, že USA nemusí přispěchat k obraně napadených aliančních členů, kteří neodvádějí dostatek peněz na armádu. V září naopak NATO obhajoval s tím, že střední a východní Evropa vnímá téma NATO mimořádně citlivě, stejně jako někteří Američané s vazbami na tento region.

„Byli jsme naprosto zaskočeni… Nemůžeme uvěřit, jaká prohlášení Donald Trump činí,“ prohlásil Andrij Dobriansky, který je mluvčím Ukrajinského kongresového výboru Ameriky, což je zastřešující organizace pro zhruba milion Američanů ukrajinského původu.

S Trumpovými prokremelskými postoji rodilí Východoevropané nesouhlasí

Marina Kucharová z Pensylvánie, která z Ukrajiny přišla do USA v roce 2000, sdílí mnohé republikánské názory. Trumpa ale volit nebude kvůli tomu, že republikánský kandidát považuje Putina za chytrého.

Reuters upozorňuje, že voliči východoevropského původu v Americe hlasují podle aktuální situace, kterou ovlivňuje zaměstnanost či stav hospodářství, a že tato komunita není zase až tak veliká. I tak se jí ale demokraté věnují.

Zpravodaj ČT o rozkolu v republikánském táboře (zdroj: ČT24)

Zástupci kampaně Clintonové již měsíce navštěvují festivaly a další kulturní akce pořádané Američany s východoevropskými kořeny, uvedl John McCarthy. Ten má v předvolební agitaci demokratů na starosti právě otázku kulturního dědictví a přínosu přistěhovalců.

McCarthy řekl, že aktivisté podporující Clintonovou na zmíněných akcích často od oslovených lidí slýchávají, že nikdy nevolili demokraty, ale kvůli prokremelským postojům Trumpa si to chtějí rozmyslet.