Trumpovi dala vale řada vlivných republikánů. Kdo ho odepsal a v kom má spojence?

Rozkol mezi republikány kvůli Trumpovi (zdroj: ČT24)

Trumpovy kontroverzní výroky a vulgární chování způsobily rozkol v Republikánské straně. Řada jejích vysoce postavených členů odmítá prostořekého miliardáře podpořit. Po zveřejnění sexistické nahrávky se od něj odklonilo už skoro čtyřicet guvernérů, senátorů a členů Sněmovny reprezentantů. Už dříve přitom před „nebezpečným Trumpem“ varovali republikánští experti na bezpečnost. Trumpovi přitom nenahrávají ani výsledky posledních průzkumů, v nichž jasně prohrává.

Trump na 11 let staré nahrávce mluví mimo jiné o svádění vdaných žen. Podle něj šlo o „řeči, které padají v šatně“. Republikán se za svá slova několikrát omluvil, jeho podpora ve vlastní straně ovšem klesá. Část zákonodárců po zveřejnění záznamu volala po tom, aby miliardář skončil a nahradil jej kandidát na viceprezidenta Mike Pence.

„Potřebujeme najít kandidáta, který by byl schopen porazit Hillary Clintonovou,“ řekl právník a senátor za stát Utah Mike Lee (45). Trump se ale kandidatury odmítl vzdát.

Nejvýše postavený republikán odmítá Trumpa hájit

Jednu z největších ran mu uštědřil šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan (46), který je nejvýše postaveným republikánem. Ten uvedl, že nebude Trumpa hájit, i když jeho podporu jako kandidáta strany nezrušil. „Myslím si, že je to jeden z klíčových momentů kampaně vzhledem k tomu, o jak mocného člověka jde,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ryan se chce nyní soustředit hlavně na to, aby Kongres neovládli demokraté, protože volby se konají souběžně s těmi prezidentskými. Někteří republikáni mají strach, že by jim podpora Trumpa mohla uškodit při obhajobě jejich parlamentních pozic.

Trumpa po jeho ponižujících a vytahovačných výrocích ohledně žen není možné dále podporovat ani podmíněně, uvedl v prohlášení vlivný arizonský senátor John McCain (80), který za republikány kandidoval na prezidenta v roce 2008. Válečný veterán byl zajat a mučen během války ve Vietnamu, což Trump často zlehčoval.

obrázek
Zdroj: ČT24

Miliardář svými výroky v létě rozzuřil i šéfa Republikánské strany Reince Priebuse, když prohlásil, že Ryana ani McCaina nepodpoří v jejich snaze o znovuzvolení do Kongresu. Od Trumpa se v té době odvrátila i šéfka firmy Hewlett Packard Enterprise Whitmanová, která patří k nejvýznamnějším republikánským přispěvatelům. Nazvala jej autoritářem a sdělila, že bude volit Clintonovou.

Exprezident Bush starší prý raději podpoří Clintonovou

Trumpa nehájí ani žádný z politického klanu Bushů. Exprezident George Bush mladší (70) se ke svým volebním preferencím v nadcházejícím hlasování o nové hlavě státu nevyjádřil. Místo toho se zapojil do kampaní jednotlivých republikánských kongresmanů.

Neúspěšný Trumpův soupeř Jeb Bush sdělil, že nepodpoří Trumpa ani Clintonovou a exprezident George Bush starší dokonce podle vyjádření Kathleen Kennedyové Townsendové pro server Politico hodlá hlasovat pro demokratku, i když je sám republikán.

Zpravodaj ČT o rozkolu v republikánském táboře (zdroj: ČT24)

Proti Trumpovi vystoupila v srpnu také řada vlivných republikánských expertů, kteří jej označili za nebezpečného. Byla mezi nimi taková jména jako bývalý ředitel CIA a NSA Michael Hayden, bývalý ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff či bývalý ředitel amerických zpravodajských služeb a exnáměstek ministryně zahraničí USA John Negroponte.

„Panu Trumpovi chybí charakter, hodnoty a zkušenost, aby mohl být prezidentem. Oslabuje morální autoritu Spojených států jako vůdce svobodného světa. Zjevně mu chybí základní znalosti o americké ústavě, amerických zákonech a institucích a víra v ně i v náboženskou toleranci, svobodu tisku a nezávislé soudnictví,“ sdělili odborníci ve společném prohlášení.

Trumpovi jeho voličská základna zřejmě nebude stačit

Podle posledního průzkumu listu The Wall Street Journal a stanice NBC News to vypadá na přesvědčivé vítězství demokratky Hillary Clintonové, která v současné době vede o 11 procentních bodů.

Podle mnohých republikánských analytiků tvrdé jádro Trumpových stoupenců miliardářovi ke zvolení nestačí. „Ke zvolení prezidentem možná nebude zapotřebí 50 procent hlasů, ale se 40 procenty, která podle průzkumů Trump za sebou má, vyhrát volby nelze,“ řekl stratég republikánů Dan Judy. „Trumpova voličská základna ani náhodou nestačí,“ dodal.

Kdo za Trumpem stojí?

Miliardáře nadále podporuje jeho tým, ale i někdejší ministr obrany Donald Rumsfeld, exministr spravedlnosti John Ashcroft nebo bývalá ministryně práce Elaine Chaoová.

Trumpovým přítelem je rovněž bývalý starosta New Yorku a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2008 Rudy Giuliani (72), který proslul tvrdým bojem proti kriminalitě v tomto městě. Giuliani se stejně jako Trump v druhém televizním duelu snažil obrátit pozornost na exprezidenta Billa Clintona s tím, že v šatně „chlapi říkají různé věci“. „Chodil jsem na golf s Billem Clintonem a slyšel jsem horší věci,“ podotkl známý republikán.

Za Trumpem dál stojí i republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence (57). Pence je od roku 2013 guvernérem Indiany, jako člen Sněmovny reprezentantů má 12letou zkušenost. Poslední dva roky v Kongresu byl šéfem ústředního republikánského sněmu, což je třetí nejvyšší pozice v rámci strany.

Po skandálu se sexistickou nahrávkou Pence nakonec uvedl, že bude miliardáře hájit i nadále, i když jeho prvotní reakce na záznam byla zcela odsuzující. „Myslím, že včera v noci ukázal své srdce americkému lidu. Řekl, že se omluvil své rodině, omluvil se americkému lidu, byl v rozpacích,“ řekl Pence CNN po druhém televizním duelu. Trump a Pence se neshodnou ani v otázce Sýrie, kde miliardář zastává dle Pence příliš mírný postoj vůči Rusku a Asadovi.

Trumpa nakonec po dlouhém váhání veřejně podpořil i texaský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Ted Cruz (46), který tak neučinil ani na červencovém nominačním sjezdu. Trump a Cruz se během kampaně před primárkami častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za „prolhaného Teda“, zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o „narcisovi“.