OSN hledá dárce pro zničené Haiti. Je třeba 119 milionů dolarů

Devastace jihozápadní části Haiti po přechodu hurikánu Matthew je zcela mimořádná. Celé oblasti jsou srovnány se zemí, chybí zde pitná voda a začíná se šířit cholera. Místní úřady zvýšily odhady počtu obětí na tisíc. Podle OSN je třeba získat na okamžitou pomoc 119 milionů dolarů. V nejpostiženější oblasti země žije kolem tři čtvrtě milionu lidí.

Peníze mají podle OSN směřovat na nákup potravin, čištění pitné vody a stavbu provizorních přístřeší pro ty, kterým smršť vzala domovy. „Hurikán Matthew způsobil na Haiti nejhorší humanitární krizi od zemětřesení v roce 2010,“ zdůraznila OSN ve výzvě dárcům.

Haiti se musí potýkat i s šířením cholery, která si vybírá první oběti. Úřady v některých lokalitách musejí pohřbívat mrtvé do hromadných hrobů.

Jihozápadní oblast Haiti čelí totální devastaci (zdroj: ČT24)

Hurikán Matthew udeřil na Haiti v úterý. Vichr, který ho provázel, místy dosahoval rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Stovky lidí přišly o život poté, co na ně spadly stromy či zřícené domy, nebo se utopily v rozvodněných řekách. Do některých odříznutých oblastí se záchranáři dostali až o víkendu.

„Musíme se urychleně zapojit do procesu obnovy. Před tím ale musíme nakrmit lidi. Někteří nemají domy, pole, farmy, žádné živobytí. Potřebují pomoc, aby se postavili na vlastní nohy,“ říká haitský ministr vnitra Anick Joseph.

První pomoc poskytovaná Haiťanům s cholerou
Zdroj: Reuters

Matthew způsobil z celé oblasti nejvíc problémů právě na Haiti. Zabíjel ale také v Dominikánské republice nebo na jihovýchodě Spojených států. Tam živel připravil o život 19 lidí a způsobil rozsáhlé záplavy pobřežních oblastí. Víc než milion lidí zůstává bez elektřiny. Hurikán pak zeslábl a zamířil nad oceán.

Vydáno pod