Bouře Isaac míří z Kuby na Floridu, na Haiti 7 mrtvých

Havana - Tropická bouře Isaac se přehnala přes Kubu a směřuje na americké ostrovy Florida Keys, kam již přinesla první srážky a silný vítr. Na Haiti, které se stále ještě nevzpamatovalo ze zemětřesení v roce 2010, je po přívalových deštích a nárazovém větru hlášeno sedm mrtvých a také škody na domech a zemědělské půdě. Uvedla to agentura AP. Guvernér Floridy Rick Scott už vyhlásil stav nouze a lidé začali nakupovat zásoby. Bouřky trápí i Japonsko, Okinawu dokonce zasáhl nejsilnější tajfun za posledních 50 let.

Dopady několik stovek kilometrů široké bouře na Haiti zhoršilo to, že stovky tisíc obyvatel žijí od ničivého zemětřesení z roku 2010 stále ještě v provizorním ubytování. V hlavním městě Port-au-Prince se tak řada lidí po zaplavení jedné z chudinských čtvrtí po pás brodila jen s tím nejnutnějším nad hlavou. Stovkám dalších Isaac poničil stany nebo jiné provizorní přístřešky. Pomoc, kterou rozdává vláda a humanitární organizace, podle místních nestačí. „Musíme tu zůstat, i když déšť zničil většinu stanů. Celou noc jsme museli stát, protože jsme si ani neměli kam lehnout,“ popsal situaci obyvatel stanového města Jeremy Cadeus.

Na kubánském pobřeží bylo evakuováno několik stovek tisíc lidí a další byli vystěhováni z oblastí kolem řek kvůli možným záplavám. Podle místních úřadů vlny dosáhly čtyř metrů, povodně poškodily domy na pobřeží a vítr přerušil na některých místech dodávky elektřiny a telefonní spojení. Mrtví ani zranění odtamtud nejsou hlášeni.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Bouře by měla v dalších dnech dál nabírat na síle. Vítr dosahuje rychlosti asi 100 kilometrů v hodině. V polovině týdne by se mohla dostat na pobřeží USA někde mezi severozápadní částí Floridy a New Orleans. Odhaduje se, že by mohla mít sílu druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici, tedy rychlost kolem 160 kilometrů v hodině. Obyvatelé New Orleansu mají přitom v živé paměti spoušť, jakou ve městě v roce 2005 způsobil hurikán Katrina. Guvernér Floridy, jejíž hlavní část by bouře neměla zasáhnout, již vyhlásil stav nouze.

Republikáni přeruší sjezd na Floridě, NASA odložila start rakety Atlas

Republikánská strana už oznámila, že v pondělí sice oficiálně zahájí celonárodní sjezd, poté ho však kvůli bouři přeruší a další jednání se uskuteční až v úterý odpoledne. Sjezd má mimo jiné potvrdit Mitta Romneyho jako republikánského vyzývatele prezidenta Baracka Obamy v listopadových volbách. Kvůli blížící se tropické bouři odložil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) i vypuštění rakety Atlas V-401. Jde už o několikátý odklad startu rakety, která má vynést do vesmíru dvojici družic, jež budou zkoumat zemské radiační pásy.

Britský energetický koncern BP kvůli blížící se bouři odstaví veškerou těžbu ropy na plošinách v Mexickém zálivu. S evakuací ropných plošin už začaly i další firmy, včetně amerických těžařů Chevron, Murphy Oil či Anadarko Petroleum. V Mexickém zálivu je soustředěna většina příbřežní těžby ropy v USA. Na celkové těžbě ropy se oblast podílí zhruba z 23 procent, na těžbě zemního plynu asi ze sedmi. Isaac by mohl způsobit krátkodobý výpadek až 43 procent těžební kapacity ropy v USA a 38 procent zemního plynu. 

Isaac udeřil na Haiti (zdroj: ČT24)

Tajfun dorazil také na japonskou Okinawu. Úřady vydaly varování, aby se lidé maximálně zabezpečili. Na ostrově se zastavila veškerá doprava, bez elektřiny je několik tisíc domácností. Tajfun Bolaven provází vítr, který v poryvech dosahuje rychlosti až 250 kilometrů za hodinu. Může tak například vyvracet telefonní sloupy nebo převracet automobily. Mořské vlny může vítr zvednout až do výšky 12 metrů. Na moře proto do odvolání nesmějí vyplouvat lodě.