Druhý duel: Clintonová má Trumpa za lháře. Miliardář jí hrozil vězením, útočil i na Clintona

Záznam: Druhá televizní debata, 9. října v St. Louis (zdroj: ČT24)

Druhý televizní duel amerických prezidentských kandidátů v St. Louis nenechal na nikom nit suchou. Miliardář Donald Trump čelil kritice hlavně kvůli sexistickým narážkám – demokratka Hillary Clintonová jej označila za nezpůsobilého funkci prezidenta. Republikán zase prohlásil, že jeho soupeřka kvůli e-mailové aféře skončí ve vězení a že její manžel-exprezident zneužíval ženy. Dvojice se také navzájem obviňovala ze lží. Podle prvního průzkumu CNN v debatě podle diváků přesvědčivě zvítězila Clintonová.

V devadesátiminutové debatě, která se konala na Washingtonově univerzitě v St. Louis, kladli otázky nejen moderátoři Anderson Cooper ze CNN a Martha Raddatzová z ABC News, ale i přítomní diváci a lidé na internetu. Duel, jenž sledovaly desítky milionů Američanů, odstartoval v ostrém duchu – kandidáti si ani nepodali ruce.

Řekl jsem pár špatných věcí, ale Islámský stát je horší.
Donald Trump

Trump hned ze začátku odmítl, že by na nahrávce z roku 2005 obhajoval sexuální útoky na ženy. Záznam způsobil, že miliardáře přestala podporovat i řada republikánů. „To jsem vůbec neřekl, špatně jste mě pochopili, bylo to jak plácání v šatně. Řekl jsem věci, za které se stydím. Omluvil jsem se své rodině a americkému lidu. Ženy velmi respektuji a ony velmi respektují mě,“ podotkl miliardář.

Sexistické výroky? Trump takový prostě je, říká Clintonová

Clintonová prohlásila, že s předchozími republikánskými kandidáty sice nesouhlasila, ale nikdy nezpochybňovala jejich způsobilost. Teď to ale udělá. „Všichni jsme viděli a slyšeli, jak Donald mluví o ženách, co si o nich myslí a dělá s nimi. Myslím, že je každému jasné, že takový přesně je. Není to jen toto video, které vyvolává otázky ohledně jeho způsobilosti být naším prezidentem,“ konstatovala demokratka.

Viděli jsme, jak ponižuje ženy – v televizi i na Twitteru. Viděli jsme, jak očerňoval Miss Universe, jak ji ponižoval těmi nejhoršími slovy. To je skutečný Donald Trump. Ale nejsou to jen ženy. Jsou to i imigranti, Hispánci, postižení, muslimové a další…
Hillary Clintonová

Trump se pak opřel do manžela Clintonové – exprezidenta Billa Clintona s tím, že „nikdo v historii politiky nebyl k ženám tak hrubý jako Clinton“. „Hillary Clintonová na ty samé ženy útočila a útočila na ně zostra. Měla by se stydět,“ dodal. Pouhou hodinu před začátkem debaty Trump vystoupil po boku žen, které tvrdí, že je exprezident zneužil. Clinton ale nebyl v této souvislosti nikdy obviněn.

Trump chce nechat kauzu kolem zmizelých e-mailů speciálně vyšetřit

Řeč padla rovněž na kauzu kolem e-mailů Clintonové, která posílala pracovní zprávy přes soukromou schránku v době působení na ministerstvu zahraničí. „Když vyhraju, nařídím generálnímu prokurátorovi, aby poslal zvláštního žalobce prostudovat vaši (e-mailovou) situaci… Měla byste se stydět,“ míní republikán. 

Clintonová odvětila, že Trump lže, což ji nepřekvapuje. „Je moc dobře, že někdo s temperamentem Donalda Trumpa v naší zemi nemá pod kontrolou zákon v naší zemi,“ řekla demokratka. „Protože vy byste byla ve vězení,“ přisadil si Trump. Clintonová prý nechala 33 tisíc e-mailů „rozežrat v kyselině“, což byl nákladný proces.

Clintonová se znovu omlouvala, že s e-maily udělala chybu, ale zdůraznila, že neexistuje důkaz o tom, že by zprávy skončily v nepovolaných rukou. „Beru utajené informace velmi vážně,“ podotkla, načež ji Trump obvinil z opětovné lži.

Kandidáti se také navzájem kritizovali za své předvolební kampaně. Trump podotkl, že jeho soupeřka „chová ve svém srdci obrovskou nenávist“ a označil ji za ďábla. Clintonová zase svého protivníka obvinila z toho, že vedl „nenávistnou a rozdělující kampaň“.

Podle Clintonové nelze celou Obamacare zrušit

Dalším tématem byla zdravotní péče. Trump nechal Clintonovou mluvit první s tím, že „je gentleman“. Demokratka označila cenově dostupnou péči za nejvyšší prioritu příštího prezidenta. Souhlasí prý s tím, že je pojištění moc drahé, ale varovala zároveň před negativními důsledky zrušení nechvalně proslulé Obamacare.

„Jen se to zhoršuje,“ řekl Trump s tím, že systém se „zhroutí sám od sebe“ už v roce 2017 a že „nikdy nebude fungovat“, proto je třeba ho nahradit něčím lepším a funkčním. „Obamacare je totální katastrofa,“ zdůraznil miliardář. Clintonová ale prohlásila, že nyní má pojištění dvacet milionů Američanů, Trumpa obvinila z toho, že chce systém opět vrátit do rukou pojišťovacích společností.

Na přetřes přišla i otázka muslimské menšiny. „Muslimové musí hlásit, když vidí nenávistné projevy. Muslimové musí hlásit problémy, když je vidí. Pokud to neudělají, je to velmi obtížná situace pro naši zemi. Ona (Clintonová) ani nepoužívá slovo (radikální islámský terorismus),“ uvedl Trump.

Trump varoval před uprchlíky: Trojský kůň naší doby

Pokud jde o republikánem navrhovaný zákaz vstupu dalších muslimů na americkou půdu, Trump prohlásil, že jde o „největšího trojského koně naší doby“. „Nechci, aby přicházely stovky tisíc lidí ze Sýrie, když nevíme nic o jejich hodnotách a lásce k naší zemi,“ prohlásil. K hádce s muslimskou rodinou padlého vojáka uvedl: „Kapitán Khan je americký hrdina…Kdybych byl v té době prezident, byl by naživu. Neměl bych naše lidi v Iráku. Irák byla katastrofa,“ podotkl.

Podle Clintonové Trumpova slova pomáhají radikálům nabírat nové členy, protože se snaží „rozpoutat mezi námi válku“. „Nedovolím sem přijít nikomu, kdo by představoval risk,“ řekla. „Chci, abychom uzdravili naši zemi a spojili se,“ konstatovala Clintonová. Trumpa také znovu obvinila, že dříve válku v Iráku podporoval, načež miliardář se bránil tím, že nejsou důkazy. 

Rusko se snaží ovlivnit naše volby, tvrdí demokratka

Demokratka také obvinila Putinův režim, že se snaží ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb. Podle ní si Rusové přejí Trumpovo vítězství. „Nikdy v dějinách naší země jsme nebyli v situaci, kdy by se nějaká zahraniční mocnost tolik snažila ovlivnit výsledek našich voleb,“ řekla bývalá první dáma.

Možná je to proto, že Trump chválí ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo je to možná proto, že je spojený s ruskými podnikateli, uvedla Clintonová. To se podle ní Američané dozvědí, teprve až Trump zveřejní své daňové přiznání. „Já Putina neznám,“ odvětil Trump s tím, že nikdy během kampaně nespolupracoval s ruskou vládou. Pro Ameriku by ale podle něj bylo dobré, kdyby mohla spolupracovat s Ruskem na porážce Islámského státu.

Dvojice je názorově rozdělená i v případě konfliktu v Sýrii. Trump tvrdí, že by se Američané měli soustředit právě na boj s Islámským státem, nikoli na střet s tamním prezidentem Bašárem Asadem a Moskvou.

Trump konstatoval, že nesouhlasí s názorem svého viceprezidentského kandidáta Mika Pence, že Spojené státy by měly v Sýrii použít vojenskou sílu, pokud bude Rusko pokračovat v útocích na civilisty.

Newyorský miliardář prohlásil, že není přítelem Ruska ani syrského vůdce Bašára Asada. Oba ale podle jeho názoru bojují s Islámským státem, stejně jako Írán. Clintonová následně zdůraznila, že je proti nasazení pozemních sil s tím, že takový krok by byla velká chyba. 

Trump se přiznal, že se vyhýbal placení federálních daní

Republikán pak prohlásil, že platí daně ve „výši stamilionů dolarů“ a slíbil, že po rutinní kontrole účtů své daňové prohlášení zveřejní. Trump dlouhodobě čelí kritice, že tak dosud neučinil, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Miliardář přitom moderátorce potvrdil, že využil své ztráty 916 milionů dolarů, aby se vyhnul placení federálních daní. Odmítl ale říci, o kolik šlo let.

Odepsal jsem to. Je tam mnoho odpisů, je to skvělá služba. Miluji odpisy… Mnoho jejích (Clintonové) přátel ale má větší odpočty. (Miliardář) Warren Buffett měl masivní odpočty.
Donald Trump

Trumpův štáb již dříve uvedl, že magnát za blíže neurčené časové období zaplatil stovky milionů dolarů na jiných odvodech, než je daň z příjmu: například na majetkových daních nebo na daních z nemovitostí.

Závěr patřil komplimentům

Duel ale skončil v relativně přívětivém tónu. Clintonová prohlásila, že respektuje Trumpovy děti, protože jsou schopné, což její soupeř ocenil jako „velmi hezký kompliment“. Miliardář zase na Clintonové vyzdvihl její bojovnost. „Bojuje tvrdě a nevzdává se, což považuji za velmi dobrou vlastnost,“ řekl. Na závěr si oba kandidáti potřásli rukama, ačkoli na začátku diskuze se tomu vyhnuli.  

Američané půjdou k volbám už 8. listopadu. Clintonová v preferencích vede zhruba o pět procent. Její náskok se tak drží na zhruba stejné úrovni již několik týdnů. Podle ankety by bývalá ministryně zahraničí dostala ve volbách 43 procent, zatímco Trump 38.