Příliv přistěhovalců spolu s krizí hrají do karet krajním uskupením

Oslo - Norové poslali masového vraha Anderse Behringa Breivika na 21 let za mříže. Loni v červenci zabil tento muž 77 lidí. A věřil, že tak učinil pro dobro Norů. Po Breivikových útocích se proto pozornost veřejnosti ještě víc zaměřila na projevy nesnášenlivosti vůči přistěhovalcům. Navzdory odporu k Breivikově masové vraždě je ale obliba extrémních politických stran v Evropě na vzestupu. Rostoucí podpoře krajních uskupení nahrávají kromě přílivu přistěhovalců i dopady hospodářské krize.

Francouzská Národní fronta boduje

V dubnu 2012 Marine Le Penová zaznamenala historicky nejlepší výsledek ve francouzských  prezidentských volbách pro krajně pravicovou Národní frontu (NF). Její zakladatel a otec Marine přitom proslul drsnými antisemitskými výroky. „Všichni nás mají za šílence v hnědých holinkách, ale my se účastníme všech voleb už čtyřicet let,“ podotkl Jean Marie Le Pen, bývalý předseda NF.

V Nizozemsku zase vláda stojí a padá podle diktátu krajního nacionalisty a odpůrce přistěhovalců Geerta Wilderse. Má takový vliv, že menšinový kabinet může vládnout jen s jeho podporou. Právě v této zemi zabil kontroverzního umělce Thea Van Gogha islámský fanatik kvůli dokumentu o násilí na ženách v muslimských zemích.

Marine Le Penová
Zdroj: ČT24

V Řecku létají rány v přímém přenosu

V červnu letošního roku došlo i na Řeky. Těžká krize totiž vynesla do řeckého parlamentu neonacistickou stranu Zlatý úsvit. Její mluvčí přitom kupříkladu neváhá při televizní debatě třikrát udeřit do hlavy komunistickou poslankyni.

Podpora krajních uskupení nevzrůstá jen kvůli hospodářské krizi. Příliv přistěhovalců je od loňských arabských revolucí ještě méně zvladatelný než dřív. K drastickým opatřením sahají i neextrémní vládnoucí strany.

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24

Olej do ohně navíc přilévají i samotní imigranti. Frustrace z těžkých podmínek v Evropě se někdy zvrhne v násilnosti, nemluvě o teroristických útocích spáchaných právě imigranty - jako v Toulouse, kde původem Alžířan Mohammed Merah zabil sedm lidí.

Sami tolerantní Norové se po Breivikově atentátu obávali i toho, že ho spáchal imigrant a že se napětí ve společnosti ještě zhorší.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod