Kim se chystá do Číny, do Íránu ne

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v září chystá do Pekingu, aby jednal se starým i nastupujícím vedením komunistické strany. Byla by to jeho první zahraniční cesta ve funkci. Zopakuje na ní zřejmě výhrůžku o provedení dalšího jaderného testu, pokud Jižní Korea nepřistoupí na podpis mírové smlouvy. Na summitu Hnutí nezúčastněných zemí, který se sejde příští týden v Íránu, bude Severní Koreu naopak zastupovat šéf parlamentu Kim Jong-nam, nikoli Kim Čong-un.

„Šestnáctého summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Teheránu se zúčastní předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění Kim Jong-nam, který uskuteční oficiální návštěvu Íránské islámské republiky na pozvání prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda,“ napsala severokorejská agentura KCNA.

KLDR má s Íránem úzké vztahy. Předpokládá se, že Pchjongjang poskytl Teheránu balistické střely a spolupracuje s ním i v jaderném zbrojním programu. Spekulace, že by se na cestu do Íránu mohl vydat sám Kim Čong-un, se objevily ve stejné době, kdy se začalo mluvit o tom, že KLDR se možná chystá experimentovat s velkými zemědělskými a ekonomickými reformami. Podnět k těmto domněnkám zavdala čistka, kterou Kim Čong-un a jeho mocný strýc Čang Song-tchek provedli mezi nejvyššími generály stavícími se proti změnám. Čang Song-tchek je podle některých analytiků tím, kdo v současnosti třímá otěže moci v Pchjongjangu jako nejbližší poradce ještě ne třicetiletého Kim Čong-ilova syna.