Nedaleko Ankary se během zásahu policie odpálili dva lidé

Dva pravděpodobní teroristé se odpálili v autě nedaleko tureckého hlavního města Ankara poté, co je policisté vyzvali, aby se vzdali. Podle agentury Anadolu nebyl při incidentu nikdo další zraněn. Policie ale pátrá po třetím podezřelém. Skupina údajně v Ankaře plánovala atentát. Úřady se domnívají, že útočníci patřili k separatistické Straně kurdských pracujících (PKK).

„Plánování útoku ukazuje na PKK,“ řekl guvernér Ankary Ercan Topaca. Dodal, že policie sobotní operaci spustila na základě informace od úřadů z jihovýchodní provincie Diyarbakir. Vyjela proto za podezřelými k zásahu na farmu asi sedm kilometrů od Ankary ve městě Haymana. Poté pronásledovala domnělé teroristy, kteří se posléze v autě odpálili.

Jednoho z atentátníků policie identifikovala jako Haruna Arslana z východoturecké provincie Bingol, druhou v autě byla zatím neznámá žena.

Strana kurdských pracujících PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40 tisíc obětí. Po dvouletém příměří boje znovu propukly loni v létě, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku, kde útočí i na tábory PKK.

Radikálové z PKK provádějí zejména na jihovýchodě země, ale i v jiných městech atentáty, jejichž terčem jsou hlavně turecké bezpečnostní složky. Naposledy ve čtvrtek provedli bombový útok na policejní stanici v Istanbulu, při kterém bylo zraněno deset lidí.

Vydáno pod