Favorit na lídra UKIP zkolaboval po potyčce se spolustraníky, jeho stav se ale lepší

Možný budoucí lídr britské euroskeptické strany UKIP Steven Woolfe zkolaboval před europarlamentem. Bývalý předseda strany Nigel Farage prohlásil, že byl převezen do nemocnice po hádce na zasedání poslanců strany. Jeho stav se ale zdá být uspokojivý. Některé zdroje tvrdí, že ho jeden ze stranických kolegů uhodil.

Z nemocnice 49letý kandidát na nového šéfa UKIP vzkázal, že se nepotvrdila obava z krevní
sraženiny v mozku a že se již cítí dobře. Incident strana podle Farage vyšetří, neobrátí se ale na policii.

Vedení UKIP uvedlo, že Woolfe zkolaboval před Evropským parlamentem po setkání se stranickými kolegy, které mělo „vyčistit vzduch“. Jiné zdroje z nitra strany podle deníku The Telegraph tvrdí, že došlo k hádce, po které Woolfa jeden z kolegů uhodil.

Člen vedení UKIP Neil Hamilton řekl, že Woolfe podle očitých svědků po úderu spadl a narazil hlavou do okna. „Myslím si, že Steven (Woolfe) vyvolal střet s jedním kolegou a dopadl špatně. Je to politováníhodné, ale vášně byly patrně velké,“ řekl stanici BBC Hamilton, který ovšem incidentu nebyl přítomen.

Steven Woolfe poté, co upadl do bezvědomí
Zdroj: ČTK/AP

Woolfe je jedním z kandidátů, kteří chtějí v čele strany nahradit dosavadní šéfku Diane Jamesovou. Ta v úterý překvapivě rezignovala, po pouhých osmnácti dnech ve funkci. Svůj krok zdůvodnila mimo jiné tím, že necítí dostatečnou důvěru svých kolegů. Woolfa v kandidatuře podporuje expředseda Farage i největší sponzor strany Arron Banks.  

Protievropská a protiimigrační strana UKIP vyhrála v Británii v roce 2014 volby do europarlamentu, kde má víc poslanců než vládní konzervativci či hlavní opoziční labouristi. Tato nacionalistická strana stála v čele kampaně před letošním referendem, v němž v červnu Britové odhlasovali odchod země z EU.