V Sýrii nejtěžší boje od minulého měsíce, zemřel další novinář

Damašek - V severosyrském Halabu (Aleppu) pokračují tvrdé boje mezi povstalci a armádou. Rebelové tvrdí, že ovládají přes 60 procent města a dál postupují. Bezpečnostní zdroj z Damašku to ale popřel s tím, že naopak postupují vládní vojáci. Armáda rozmístila tanky na silniční okruh kolem metropole a ostřeluje jeho jižní předměstí. Do bombardování bylo nasazeno i letectvo. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) bylo za dnešek v Sýrii zabito 77 lidí, z toho 45 civilistů. V Damašku vládní vojáci údajně zastřelili novináře, který se netajil svou kritikou na adresu režimu.

Jde o nejtěžší boje od minulého měsíce, kdy vojsko obnovilo kontrolu nad oblastmi ovládanými rebely v hlavním městě a okolí. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že při velké vojenské operaci u Damašku v úterý zahynuly desítky lidí. V celé zemi zemřelo ten den podle tohoto zdroje 250 osob, z nichž více než 40 na předměstí metropole. Boje v Halabu si vyžádaly životy 31 civilistů, mezi nimiž byly i ženy s dětmi.

Opoziční aktivisté oznámili, že při raziích v jižní damašské čtvrti Nahr Aiša zastřelili vojáci z bezprostřední blízkosti Musába Udalláha, který pracoval pro státní deník Tišrín jako sportovní redaktor. Podle přátel si Udalláh, který pocházel z kolébky povstání Dará, „nebral servítky“, když kritizoval režim prezidenta Bašára Asada. Podle šéfa výboru pro občanské svobody při ilegálním Syrském novinářském sdružení Massúda Akka Udalláhova smrt zvýšila na 54 počet syrských novinářů, bloggerů a spisovatelů, které vládní bezpečnostní síly zabily za dobu povstání.

Francie dnes přiznala, že opozici poskytla pomoc v podobě komunikačních a ochranných prostředků. Premiér Jean-Marc Ayrault řekl, že věří, že syrský prezident Bašár Asad nakonec odstoupí. Podle něj je třeba připravit předání moci. Prezident François Hollande je toho názoru, že to bez Asadova odstoupení nebude možné.

Syrský konflikt se promítá i do Libanonu. V Tripolisu proti sobě do úterka bojují obyvatelé dvou čtvrtí, obývaných na jedné straně alávity a na druhé sunnity sympatizujícími s opozicí. V úterý tam zemřelo šest lidí a přes 70 osob bylo raněno. Obě čtvrti odděluje jediná ulice. Odpůrci proti sobě bojují automatickými zbraněmi, protitankovými střelami i bombami. V úterý večer zakročila armáda, která má ve svých řadách 15 raněných.