Gruzínci možná vyrazí do Unie bez víz už od ledna

Diplomaté zemí Evropské unie dali v Bruselu zelenou návrhu na zrušení vízové povinnosti pro občany Gruzie. Od jara odkládané rozhodnutí musí posoudit europarlament, se kterým teď může o věci vyjednávat stávající slovenské předsednictví EU. Změna má začít platit společně s novými pravidly, která v Unii usnadňují možnosti, jak v případě potřeby bezvízové cestování pozastavit.

„Počítáme s podporou Evropského parlamentu při dokončení souvisejících kroků tak, aby občané Gruzie mohli bezvízového styku využívat co možná nejdříve,“ uvedl slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík. Příslušný výbor europarlamentu zrušení víz podpořil před měsícem. Diplomaté nevylučují, že by Gruzínci mohli do Unie jezdit bez víz už od počátku příštího roku.

Evropská komise bezvízový styk pro ty Gruzínce, kteří vlastní pas s biometrickými údaji a chtějí přijet maximálně na 90 dní, navrhla v březnu. Už loni v prosinci oznámila, že Gruzie splnila všechny potřebné podmínky. Vláda v Tbilisi od té doby netrpělivě čeká na dokončení celého procesu.

Bezvízový styk bude moct Unie pozastavit

Věc se ale několik měsíců zdržovala především kvůli námitkám Německa, Francie a Itálie. Ty se obávaly, že po případné liberalizaci vízového styku se zeměmi, jako je Gruzie, Turecko, Ukrajina či Kosovo budou do Unie proudit migranti; upozorňovaly také na možnost příchodu zločineckých skupin. Komise proto v květnu po diskusi s členskými zeměmi navrhla změnu stávajících pravidel.

Nová „záchranná brzda“, oficiálně označovaná jako „mechanismus pozastavení“, umožní členským zemím snadněji oznamovat, že nastaly okolnosti opravňující bezvízové cestování přerušit. Evropská komise také nově bude moci k podobnému kroku přistoupit z vlastní iniciativy.

Bezvízový styk nebude pro občany Gruzie znamenat automatické právo pracovat v Unii.

Vydáno pod