Americký teenager vymyslel přelomový test na rakovinu

New York - Patnáctiletý student ze Spojených států Jack Andraka vytvořil test rakoviny slinivky, který je 168krát rychlejší a víc než 26 000krát levnější než standardní test - a to jen díky informacím získaným na internetu. Za svůj objev získal Mooreovu cenu a teď vede svůj výzkum na Hopkinsově univerzitě v Baltimore.

„Pořád chodím do školy a dělám domácí úkoly jako každý, ale taky se účastním vědeckých soutěží, a to považuji za svůj skutečný život,“ říká Andraka, který se na první pohled neliší od běžného teenagera. Věnuje se výzkumu v jedné z nejrespektovanějších laboratoří zabývajících se výzkumem rakoviny. Základem jeho metody je vyšetření krve nebo moči pomocí speciálního senzoru. Tak dokáže s devadesátiprocentní pravděpodobností odhalit rakovinu slinivky už v raném stádiu onemocnění.

Jack Andraka:

„Můj test je 168krát rychlejší, víc než 26 000krát levnější a 40krát citlivější než běžně používané testy. Stojí jen tři centy a trvá to pět minut.“

O rakovinu slinivky se Andraka začal zajímat poté, co na ni zemřel bratr jeho kamaráda. Pomocí Googlu našel stovky článků a videí. Pak kontaktoval na dvě stovky profesorů s prosbou, aby mu pomohli projekt realizovat. Stodevětadevadesátkrát ho odmítli, jediná kladná odpověď přišla z Univerzity Johnse Hopkinse, kde teď mladý vědec svůj test zdokonaluje.

„Většina lidí si myslí, že práce v laboratoři je stereotypní, že tam všichni jen stojí nad mikroskopy a s pipetou v ruce. Ale tady se lidi baví a vtipkují,“ říká Andraka. Kromě zábavy mu objev přinesl i peníze. Na světovém finále soutěže mladých vědců za něj získal hlavní cenu a s ní i bonus 75 tisíc dolarů.

Americký student vytvořil test rakoviny slinivky (zdroj: ČT24)