Correa: Vpád Britů na ambasádu kvůli Assangeovi by znamenal sebevraždu

Quito - V diplomatické bitvě o Juliana Assange to opět jiskří. Ekvádorský prezident Rafael Correa prohlásil, že pokud by se Britové pokusili vniknout na ambasádu jeho státu v Londýně, kde se Assange skrývá, byla by to pro ně sebevražda. Včera večer se shromáždila v centru Quita tisícovka lidí a vyzvala Británii, aby umožnila příjezd zakladatele serveru WikiLeaks. Demonstrace se podle agentur konala na výzvu ekvádorské vlády.

Lidé se shromáždili v Quitu krátce poté, co mluvčí britského premiéra Davida Camerona potvrdil, že Británie neumožní Assangeovi odejít do této jihoamerické země.

O jeho vydání usiluje Švédsko, kde je podezřelý ze sexuálních deliktů. Assange se ale obává, že skončí v USA, kde mu prý hrozí za zveřejnění tajných dokumentů trest smrti.

„Ta jeho tvrzení o nás jsou divoká a nepodložená. Assange chce jen odvrátit pozornost od opravdového problému. A tím je, jestli bude čelit spravedlnosti ve Švédsku. Je to věc Británie, Švédska a teď se do toho vložil Ekvádor,“ konstatovala Victoria Nulandová, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Spor o vydání Assange tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Podle ekvádorského prezidenta ale není pravda, že se Assange bojí švédské justice. „Problém je, že neexistují záruky, že nebude vydán do třetí země. Když skončí ve Spojených státech, jeho život bude v ohrožení,“ podotkl Correa.

Hackerská skupina Anonymous napadla internetové stránky některých britských ministerstev na protest proti způsobu, jakým Londýn řeší Assangeův případ. K pondělnímu útoku, který směřoval například proti ministerstvu vnitra nebo spravedlnosti, se Anonymous přihlásili na Twitteru. Mluvčí ministerstva spravedlnosti uvedl, že jejich internetové stránky „mají určité potíže“. Řekl také, že útok nesměřoval proti stránkám, které by obsahovaly citlivá data.