Kvůli zraněné dívce dochází Jordánsku se Sýrií trpělivost

Ammán - Napětí mezi Jordánskem a Sýrií se stupňuje. Nedělní střelba dělostřeleckými granáty a kulkami vypalovanými ze Sýrie na území Jordánska totiž zranila mladou jordánskou dívku. Ammán dnes v noci označil tento incident za „nepřijatelný“, což bylo jeho dosud nejostřejší veřejné vyjádření vůči Damašku od počátku povstání proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Jordánské ministerstvo zahraničí syrskému vyslanci v Ammánu sdělilo, že „zásahy jordánského území granáty ze Sýrie jsou nepřijatelné, zejména s ohledem na to, že takové incidenty se v poslední době opakují“. „Syrská armáda nese odpovědnost za plnou kontrolu své hranice, bez ohledu na to, kdo granáty vypaluje,“ uvedlo ministerstvo.

Podle svědků se incident odehrál asi 80 kilometrů severně od Ammánu kolem hraniční řeky Jarmúk. Tuto oblast využívají syrští uprchlíci jako jeden z koridorů. Celkem už jich do sousedního Jordánska uprchly desítky tisíc. Tento měsíc se pro útěk rozhodl i syrský premiér Rijád Hidžáb coby dosud nejvyšší činitel režimu prezidenta Asada.