Filipínský prezident se omluvil za svůj výrok o Hitlerovi

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se omluvil Židům na celém světě za svůj páteční výrok, ve kterém přirovnal svůj boj s narkomany a drogovými dealery k likvidační praxi Adolfa Hitlera během holocaustu. Jak Duterte uvedl, jeho omluva je nicméně namířena jen k židovské komunitě, a nikoli k západním kritikům a lidskoprávním organizacím, kterým se nelíbí praktiky filipínského vůdce.

Duterteovy zátahy proti podezřelým z obchodu s drogami a narkomanům po sobě zanechaly již přes 3000 mrtvých za tři měsíce.

Duterte během projevu ve městě Bacolod uvedl, že nikdy neměl v úmyslu „zlehčovat památku šesti milionů Židů zavražděných Němci“. „Židovské komunitě se hluboce omlouvám,“ dodal.

Prezident vyvolal vlnu pobouření, když sám sebe v pátek přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři miliony uživatelů drog.

V této souvislosti připomněl, že Hitler za druhé světové války nechal zavraždit miliony Židů. „Na Filipínách máme tři miliony uživatelů drog. Byl bych šťasten, kdybych je mohl vyhladit. Německo mělo Hitlera, Filipíny by měly…,“ nedokončil svůj příměr, ale po pauze ukázal sám na sebe.

Duterte se ujal funkce teprve v červnu a už stihl adresovat nadávky také americkému prezidentovi Baracku Obamovi a papeži Františkovi. I za tyto výroky se později omluvil.