Afghánští teroristé útočí na zahraniční vojáky zevnitř

Kábul - Afghánští teroristé mají účinnou strategii, když na zahraniční vojáky stále častěji útočí zevnitř, tedy skrze jejich domnělé spojence - členy afghánských bezpečnostních sil. Jen letos tak zahynulo třicet devět zahraničních vojáků, poslední dva tento pátek. Americké a afghánské velení zatím marně hledají způsob, jak tomuto typu útoků čelit.

Ještě nedávno byly základny NATO takřka jediné bezpečné místo v Afghánistánu. Jenže odbojní radikálové už nezůstávají za jejich zdmi a infiltrují se mezi spojence. Zbraně tak proti zahraničním vojákům obracejí ti, koho předtím sami naučili střílet. „Naši nepřátelé se snaží podkopat vzájemnou důvěru koaličních a afghánských sil,“ potvrdil americký ministr obrany Leon Panetta.

Tzv. útoků zelených na modré ale přibývá. Jen Američané tak od roku 2007 ztratili 69 mužů, z čehož třetinu letos. Velení chce zakročit a zavádí přísnější kritéria pro nábor afghánských branců a nová pravidla na základnách, kdy například všichni vojáci musí stále nosit nabitou zbraň. A ty, kdo jedí nebo odpočívají v blízkosti Afghánců, stále hlídá pár kolegů, kterým se přezdívá „strážní andělé“. 

Washington spolupráci s místními nicméně hájí. Do konce roku 2014 mají vzít bezpečnost své země do vlastních rukou. A bez výcviku domácích sil by se Afghánistán snadno změnil v teroristickou centrálu. „Tyto incidenty se zatím týkají 31 Afghánců a neodrážejí hrdou a oddanou službu 350 tisíc vojáků a policistů afghánských branných sil,“ konstatuje Panetta. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)