Konec bitvy o Halab je v nedohlednu

Halab (Sýrie) - Syrský režim zesiluje bombardování povstaleckých bašt. Těžké boje přitom znovu vypukly také na jihu Damašku, o kterém vláda opakovaně prohlásila, že ho má plně pod kontrolou. Nejtvrdší srážky ale pokračují v Halabu (Aleppu). S vojáky přímo na hlavní frontové linii občanské války byla jako jediná z domácích médií i Česká televize.

Česká televize prostřednictvím reportéra Jana Moláčka a kameramana Ondřeje Urbaníka okusila den s oddílem Svobodné syrské armády ve čtvrti nedaleko halabského letiště, jenž je jednou z bašt Asadova režimu. 

„Brzo se o zaprášené zdi domů kolem nás už neodráží jen ozvěna výstřelů, ale taky střely samotné,“ popisuje Moláček. Povstalci také každou chvíli s obavami hledí k nebi, kde krouží vrtulník, neboť proti raketám nemají žádnou obranu.

Svobodná syrská armáda ale působí v akci až překvapivě spořádaně. Výzbrojí však Asadově vojsku pořád konkurovat nemůže, navíc před bombardováním není úniku. Odpůrci režimu se tak zoufale snaží získat zbraně, které by jeho převahu ve vzduchu zlomily. Zatím jich ale mají jen málo. Mohou tak dělat jen to, co dělají každý den. Bojovat o každou ulici.

„Později dostáváme zprávu, že Svobodná syrská armáda tento úder odrazila. Konec v zatím nerozhodné a o to tragičtější bitvě o Aleppo, se tím ale nijak nepřiblížil. Nikdo neví, kolik dnů, střetů, jako byl tento, a mrtvých do něj ještě chybí. Bitva o Aleppo bude pravděpodobně ještě dlouhá,“ konstatuje Moláček.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod