Pravicoví extremisté demonstrovali proti islamizaci Německa

Berlín – S transparenty, protiislámskými hesly a karikaturami proroka Mohameda dnes vyrazila skupinka sedmdesáti pravicových demonstrantů před mešity v centru Berlína, aby protestovali proti údajné islamizaci Německa. Protidemonstrace se zúčastnilo přes 1 000 odpůrců extrémní pravice. K oddělení obou táborů policie nasadila 1 800 příslušníků a podle agentury DPA zadržela pět protidemonstrantů.

Protidemonstraci proti berlínskému pochodu svolaly levicové organizace a odbory. Někteří její účastníci před mešitou v berlínské čtvrtí Neukölln na odpůrce islámu házeli plastikové lahve a pytlíky s barvou. Jinak se protesty obešly bez problémů. Mezi zatčenými je i čtyřiadvacetiletý muž, který kolem najížděl na policistu a zranil ho. 

Krajně pravicové uskupení Pro Deutschland svolalo demonstraci u příležitosti konce muslimského postního měsíce ramadánu. Protest se během odpoledne postupně přesouvá po Berlíně, celkem se shromáždění mají konat před třemi mešitami. Organizátoři očekávali, že se demonstrace zúčastní přes sto lidí, zatím se ale jejich odhady nenaplnily.  

Levicové organizace a odbory společně svolaly protidemonstraci proti Pro Deutschland. Na jejich akci zatím dorazilo zhruba 100 lidí. Oba tábory na sebe pokřikovaly, jinak ale policie zatím nemusela řešit žádné potyčky. Na obě akce dohlíží celkem asi 200 policistů.

Demonstrace
Zdroj: Isifa/GettyImages/Sean Gallup

Demonstraci předcházel soudní spor o její podobu

Muslimská společenství se snažila zakázat skupině Pro Deutschland, aby při protestu měla transparenty s karikaturami islámského proroka Mohameda, jehož ztvárnění považují muslimové za rouhačství. Berlínský soud však v pátek rozhodl, že karikatury nelze považovat za urážku náboženství a že se na ně vztahuje ústavně zaručená svoboda vyjadřování.    

Organizace Pro Deutschland se vyvinula z uskupení Pro Köln, které původně působilo pouze v Kolíně nad Rýnem a angažovalo se proti stavbě tamní mešity. Pro Deutschland se označuje za „politické shromáždění, které chrání západní charakter Německa“. Počet svých členů uskupení nezveřejnilo.     

Demonstrace
Zdroj: Isifa/GettyImages/Sean Gallup

V dvaaosmdesátimilionovém Německu žijí tři až čtyři miliony vyznavačů islámu. Většina z nich pochází z Turecka, odkud přicházeli od 60. let minulého století jako takzvaní gastarbeiteři. V zemi se poté usadili i s rodinami a dnes tam vyrůstá už jejich třetí generace. Podle vícero odborných studií se však muslimové z přistěhovaleckých komunit nejhůře integrují do německé společnosti. Mnoho z nich dobře neovládá jazyk a často nedokončí ani základní vzdělání, což je znevýhodňuje na trhu práce.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod