Maďarské referendum o kvótách začalo. Otázka je, kolik přijde lidí

Maďarsko rozhoduje o povinných kvótách pro přerozdělování uprchlíků (zdroj: ČT24)

Maďaři od šesti ráno rozhodují, jak se má jejich země postavit k relokacím žadatelů o azyl v rámci Evropské unie – tzv. kvótám na uprchlíky. Zásadní otázkou je, zda bude plebiscit platný, tedy zda k němu přijde alespoň polovina voličů. Že se tak možná nestane, naznačují poslední průzkumy, ačkoli představitelé země hovoří o klíčovém rozhodnutí o budoucnosti Maďarska.

Maďarské referendum o kvótách  potrvá jeden den, hlasování skončí v 19:00 SELČ. Zhruba o hodinu později by měly být první předběžné výsledky. Premiér Viktor Orbán, který hlasování prosadil, do poslední chvíle vyzýval Maďary, aby k referendu přišli. Je přesvědčen, že hrozí příchod další vlny uprchlíků, pokud zkolabuje dohoda mezi Unií a Tureckem, která většinu z nich nyní drží za hranicemi Schengenu.

„Ztratíme své evropské hodnoty a identitu stejně jako pomalu vařené žáby. Bude tu víc a víc muslimů, až najednou nebude Evropa k poznání,“ řekl Viktor Orbán. Sám již hlasoval a prohlásil, že jakmile bude mít v příštím týdnu výsledek referenda, vydá se s ním do Bruselu. „S pomocí výsledku referenda – pokud to bude náležitý výsledek – zkusím dosáhnout toho, abychom v Maďarsku nemuseli přijímat lidi, s nimiž nechceme žít,“ řekl s tím, že po referendu by mohly následovat i změny v ústavě.

Že premiér Orbán se svým postojem není osamocen, zdůraznily demonstrace na podporu referenda. Opozice a organizace bojující za lidská práva také uspořádaly protestní akce, ale s opačným vyzněním. Třicítka umělců před jednou z demonstrací vytvořila malbu, která ve stylu Pabla Picassa zobrazila válku v syrském Aleppu. „Je to výkřik Maďarska vyjadřující, že tady jsou lidi, kteří mají srdce a myslí normálně,“ uvedl umělec Peter Horgas.

Podle maďarského novináře Andrase Novaka prokazují akce obou táborů, že postoje k uprchlické krizi zemi nevídaným způsobem rozdělily. „Vláda a vládní strany se snažily tvrdit, že každý musí jít volit a říct 'ne' Bruselu. Opoziční strany zase proti referendu zkusily všechno. Je to šílené. Podle mě je teď země absolutně rozdělená,“ řekl. Míní proto, že by měl kabinet hledat jinou variantu, která nebude Maďarsko tolik rozdělovat.

Průzkumy ovšem naznačují, že propast zase tak hluboká možná není a většina lidí svůj názor na kvóty nechce dát najevo, ačkoli současně z průzkumů vyplývá, že je většina lidí proti kvótám. Pokud by však k referendu nedorazilo více než 50 procent voličů, bylo by neplatné bez ohledu na výsledek. Podle maďarských médií jsou k platnosti referenda zapotřebí 4 miliony hlasů pro některou z variant.

Předseda parlamentní frakce vládní strany Fidesz už ale uvedl, že vláda k referendu přihlédne, i kdyby bylo neplatné. Bude se podle něj řídit hlavně poměrem hlasů pro a proti bez ohledu na účast.