Změníme život Izraelců v peklo, hrozí Nasralláh

Bejrút - Šíitské radikální hnutí Hizballáh v případě izraelských útoků změní život statisíců Izraelců v peklo. Prohlásil to šéf libanonského hnutí Hasan Nasralláh s tím, že stejnou reakci může Izrael čekat i v případě útoku proti Íránu, hlavnímu spojenci Hizballáhu. S projevem vystoupil v době, kdy izraelská média spekulovala právě o blízkém izraelském útoku na jaderná zařízení v Íránu. S dalším ze svých protižidovských výroků přispěchal také íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který označil Izrael za nádor, s nímž země blízkovýchodního regionu brzy skoncují.

„V okupované Palestině (Izraeli) jsou objekty, které lze zasáhnout s malým počtem raket. My tyto rakety máme a nebudeme váhat je použít na ochranu našeho lidu a naší země,“ řekl Nasralláh v projevu u příležitosti Dne Jeruzaléma. „Změní to život stovek tisíců sionistů v opravdové peklo.“ Nasralláh rovněž prohlásil, že Hizballáh ví, kde udeřit, a že tam budou „desítky tisíc mrtvých, ne pouze 300 až 500 mrtvých“.

Radikální šíitské hnutí působí Izraeli těžkou hlavu; vedl proti němu ničivou válku v Libanonu před šesti lety. Bývalý ministr civilní obrany Matan Vilnai krátce po svém odchodu z úřadu tento týden připravoval Izraelce na případný konflikt, který by mohl trvat měsíc a odehrávat se na několika frontách současně. O život by při něm podle Vilnaie mohlo přijít na izraelské straně 500 lidí.

Vydáno pod