Piloti českých gripenů procvičí na Islandu lety v malých výškách

České gripeny budou na Islandu trénovat lety těsně nad mořem (zdroj: ČT24)

České gripeny přistály na Islandu třetí rok po sobě. Za úkol mají chránit spojence a zároveň cvičit – třeba lety těsně nad mořem. Z Čáslavi se na Island přesunulo celkem pět strojů. V budoucnu se mají k misi připojit vojáci z Náměšti.

Island nemá vlastní armádu, a tak se v ochraně vzdušného prostoru střídají státy NATO. Češi budou držet nepřetržitou pohotovost půl druhého měsíce. Loni vojáci narychlo střídali Kanaďany, kteří byli odveleni do akcí proti Islámskému státu.

Misi tvoří hlavně personál z Čáslavi. Příležitost dostali i ti, kteří nemají zkušenosti ze zahraničních misí. „Mám rád tyhle severské země. Je to pro mě i nová pracovní zkušenost, protože jsem v armádě třináct let, ale sloužil jsem pouze doma v České republice,“ podotkl Michal Miřejovský, který má na starosti logistiku.

Gripeny na Islandu
Zdroj: ČT24

Velitelem mise je Jaroslav Tomaňa, který se v minulých letech jako pilot účastnil misí při ochraně Pobaltí. „Kdyby někdo z létajícího personálu onemocněl, jsem připraven vypomoci a zastoupit,“ konstatoval Tomaňa.

Gripeny mají tentokrát i řízené střely AMRAMM, které jsou použity mimo území Česka vůbec poprvé. Piloti ještě nikdy k ostrému vzletu nestartovali, mají ale naplánované cvičné lety. Trénovat budou třeba lety s raketami vzduch - vzduch.

„Rozhodli jsme se misi realizovat, abychom byli do budoucna připraveni rakety použít, kdekoliv by byl gripen nasazen,“ uvedl Tomaňa. Zpátky do Česka se mají vojáci vrátit v půlce listopadu.