Ukrajinský exministr Lucenko podruhé odsouzen

Kyjev - Ke dvěma letům vězení byl odsouzen bývalý ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko v kauze, která se týká vyšetřování otravy někdejšího prezidenta Viktora Juščenka. Exministr, jenž je blízkým spolupracovníkem vězněné vůdkyně opozice Julije Tymošenkové, si už od února odpykává čtyřletý trest za údajné zpronevěry a zneužití moci. Obhajoba považuje dnešní rozsudek za nezákonný a hodlá se odvolat.

„Jurij Lucenko se zbavuje svobody na dva roky a má na tři roky zákaz zaujímat vedoucí funkce,“ citovala z rozsudku agentura ITAR-TASS. Ukrajinská prokuratura Lucenkovi klade za vinu, že při vyšetřování Juščenkovy otravy v roce 2004 projevil nedbalost, když dopustil, aby byl v rozporu se zákonem sledován jeden z podezřelých a byly odposlouchávány jeho telefonické rozhovory.

Juščenko, který byl prezidentem Ukrajiny v letech 2005 až 2010, na podzim roku 2004 podle zjištění rakouských lékařů prodělal těžkou otravu dioxinem. Pachatelé zločinu nebyli dodnes zjištěni, sám Juščenko tvrdí, že jed mu byl podán během večeře s vedením ukrajinské tajné služby SBU. Osobou, kterou Lucenko údajně nechal neoprávněně sledovat a odposlouchávat, byl osobní řidič zástupce šéfa SBU.

Lucenko jakékoli provinění odmítá, ve vazbě je od prosince 2011

Řidič u soudu dnes nebyl a podle ITAR-TASS soudu již dříve několikrát písemně sdělil, že „necítí žádnou újmu“. Lucenko, který je ve vazbě od loňského prosince, jakékoli provinění odmítá. Nový trest nemá na dobu jeho věznění bezprostřední vliv, protože se mu zahrnuje do čtyřletého trestu, který mu byl už pravomocně vyměřen. Na Ukrajině se tresty nesčítají, obžalovaný si odpykává ten nejdelší z nich.

Exministr patří k nejviditelnějším vůdcům ukrajinské opozice a byl jedním z hlavních organizátorů „oranžové revoluce“, která v roce 2004 vynesla k moci Juščenka a Tymošenkovou. Navzdory jeho odsouzení ho sjednocená ukrajinská opozice zařadila na společnou kandidátku k říjnovým parlamentním volbám, ale ústřední volební komise jeho jméno vyškrtla, protože volební zákon kandidaturu odsouzených zakazuje. Stejný osud potkal i Tymošenkovou, která měla být volební jedničkou.

Spolu s Lucenkem byli souzeni dva bývalí spolupracovníci z ministerstva vnitra. Ti byli dnes potrestáni pokutou v přepočtu kolem 22 tisíc korun. Lucenko je ve vazbě od konce roku 2010. Proti věznění se odvolal k Evropskému soudu pro lidská práva. V žalobě žádal, aby byl postup ukrajinských úřadů uznán jako narušení jeho práva na svobodu a osobní nedotknutelnost. V červenci soud s jeho důvody souhlasil a v rozsudku uvedl, že Ukrajina se v jeho případě dopustila justiční zvůle. Soud mu přiznal odškodnění 15 000 eur (asi 382 300 korun) za morální újmu.