Švédsko zuří kvůli Assangeovi - jednání Ekvádoru je nepřijatelné

Londýn - Velká Británie i Švédsko kritizují rozhodnutí Ekvádoru udělit politický azyl zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Šéf britské diplomacie řekl, že neexistuje právní základ, který by dovolil Assangeovi opustit zemi. Podle Stockholmu je navíc nepřijatelné, aby Ekvádor brzdil právní řízení. Assange je od června na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Britové ho chtějí vydat do Švédska kvůli vyšetřování sexuálních zločinů. Assange je prý připraven k výslechu prostřednictvím internetového videospojení. Před ambasádou se kromě početných bezpečnostních sil a novinářů opět shromáždili i Assangeovi přívrženci.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino řekl, že doufá, že se roztržku mezi Ekvádorem a Británií podaří překonat. Podle něj by Spojené království mělo respektovat suverénní rozhodnutí Ekvádoru, jinak země využije „alternativy v rámci mezinárodního práva, aby umožnila Assangeovi bezpečný odchod z ambasády“, uvedlo BBC. „Nemyslíme si, že je rozumné, aby poté, co se suverénní vláda rozhodla udělit politický azyl, byl občan nucen žít na velvyslanectví po dlouhou dobu,“ dodal ministr.

Claes Brogstrom, právník dvou švédských žen, které podaly na Assange stížnost kvůli údajnému sexuálnímu napadení, uvedl, že příznivci Assange zjevně přehlíží jejich utrpení. „Bude vyslýchán státním zástupcem, který poté musí rozhodnout, zda bude soudně stíhán, nebo ne, a pokud se tak stane, proces se bude konat u soudu ve Stockholmu,“ řekl. Právník navíc upozornil na skutečnost, že ze Spojených států nepřišel žádný požadavek, aby byl Assange předán právě tam, jak se jeho stoupenci obávají.

Organizace amerických států (OAS) už oznámila, že na čtvrtek svolává do Washingtonu naléhavou schůzku. Má být věnována právě zostřenému napětí mezi Ekvádorem a Británií a Assangeově kauze. „Nacházíme se v jakési slepé uličce. Nejedná se již vůbec o právní otázku. Je to věc politiky a diplomacie,“ tvrdí právnička Rebecca Niblocková.

Assange vystoupí v neděli s prohlášením, zlomí mu to vaz?

Zakladatel kontroverzního serveru WikiLeaks se v neděli poprvé od března objeví na veřejnosti. Assange chce uspořádat tiskovou konferenci před budovou ekvádorského velvyslanectví, které mu poskytlo ochranu před soudním stíháním. „Julian Assange vystoupí v neděli před ekvádorskou ambasádou osobně s prohlášením,“ uvedl server WikiLeaks na svém twitterovém účtu.

Nejmenovaný představitel ekvádorského ministerstva zahraničí ovšem uvedl, že Assange by tím porušil podmínky nabídnutého azylu. „Assange není oprávněn činit politická prohlášení či vést rozhovory politické povahy, což platí pro každého, komu Ekvádor poskytuje azyl,“ řekl představitel ekvádorského ministerstva zahraničí.

Mluvčí WikiLeaks Kristinn Hrafnsson odmítl „z bezpečnostních důvodů“ upřesnit, zda bude Assange s novináři hovořit před budovou, nebo promluví jen z okna. Pokud by Assange budovu ambasády opustil, bude téměř jistě zatčen.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Členské země regionálního uskupení Bolívarovská alternativa pro národy naší Ameriky (ALBA) varovaly Británii, že by v tomto případě její vláda mohla porušit Vídeňskou úmluvu o výsadách a imunitách a ignorovala by tím své mezinárodní závazky. Členy ALBA jsou Venezuela, Kuba, Ekvádor, Bolívie, Nikaragua, Antigua a Barbuda, Dominika a Svatý Vincenc a Grenadiny.

Vydáno pod